Ştiri Academica Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje/5707 afisari ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ce este decizia de impunere?
MesajScris: 03 Iul 2011, 01:25 
Curios
Curios

Membru din: 03 Iul 2011, 00:56
Mesaje: 3
Am luat o casa in natura prin L10/2001. Am înregistrat-o la fisc cu întârziere. Fiscul m-a anunțat ca am de plata o suma reprezentând amenda + impozit. Primăria a semnat cu mine un protocol de predare - primire. Nu am încheiat contracte cu chiriasii existenti, primăria nu mi-a trecut contractele cu chiriasii pe numele meu (sau care o fi procedura) si continua sa ia banii de la chiriasi.
Am considerat ca nu e corect unul sa ia banii si altul sa plătească impozitul si am mers in contencios administrativ.

Acolo am avut surpriza sa aflu ca nu am ce contesta întrucât ce mi-a dat fiscul nu reprezintă decizie de impunere ci doar un anunț ca am datorii la fisc reprezentând o amenda si un impozit. Am mai aflat ca pot contesta decizia de impunere când va apare, dar daca fiscul îmi va trimite doar anunțuri in loc de decizii va trebui sa plătesc impozitele ( cu majorări daca nu le plătesc la timp) sau voi fi executat silit. Iarasi, ceva nu mi se pare in regula.

Ce e de fapt decizia de impunere? Poate fi ocolita de fisc (se pare ca da)? Care e legea care permite fiscului sa îți ia bani ca impozit fără sa existe o "decizie de impunere" si ce pot face daca doresc sa contest sumele care le-au stabilit daca nu exista aceasta decizie?
Decizia de impunere, in cazul in care Am domiciliul fiscal in alta localitate decât imobilul, va veni de la fiscul unde locuiesc sau de la cel unde e imobilul (vor fi mai multe decizii -una pe fisc sau una in total?). Penalitatile curg de la data la care am fost anunțat ( nu prin decizie) sau de la data deciziei? Daca plătesc acum ce vrea fiscul, se vor regulariza penalitatile (se vor recalcula de la data deciziei de impunere si voi primi banii inapoi)?

Știu ca sunt multe întrebări, îmi ajunge daca dați linkuri către articolele care clarifica aceste chestiuni, pentru ca eu pe Google nu m-am descurcat.


Formularea instanței este ca "procedura specială prevăzută de art 205-218 c procedura fiscală nu permite a fi supuse controlului judecatoresc operațiunile fiscale de calculare si de înregistrare in evidentele fiscale a impozitului pe clădiri / terenuri fără a fi emisă o decizie de impunere, astfel ca particularul nu este vatamat de existența unor asemenea operațiuni. In concluzie, instanța constata ca actele contestate au caracter premergator actului administrativ fiscal, ele putând fi deduse Judecatii odată cu actul administrativ fiscal."


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ce este decizia de impunere?
MesajScris: 03 Iul 2011, 09:09 
Membru de baza
Membru de baza

Membru din: 02 Mai 2009, 13:00
Mesaje: 1337
Pentru impozitul pe terenuri si cladiri nu se emite decizie de impunere ca act distinct, ci, declaratia pe care contribuabilul trebuie sa o faca se asimileaza deciziei de impunere privind baza de impozitare.
Astfel, potrivit art.254 Cod fiscal
la alin. (5) ,,Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii, înstrăinării sau construirii.''

Totodata, potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal
la pct.17. ,,(1) Contribuabili, în cazul impozitului pe clădiri, sunt proprietarii acestora, indiferent de clădire şi de locul unde sunt situate în România. Contribuabilii datorează impozitul pe clădiri şi în situaţia în care clădirea este administrată sau folosită de alte persoane decât titularul dreptului de proprietate şi pentru care locatarul sau concesionarul datorează chirie ori redevenţă în baza unui contract de închiriere, locaţiune sau concesiune, după caz.''

Astfel ca, in speta devin incidente prevederile art.85 alin.1 pct a din Codul de proc. fiscala, conform cărora- Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc prin declaratie fiscala, in conditiile art. 82 alin. (2) si art. 86 alin. (4);
si unde, potrivit art.86 alin.4 ,,Declaratia fiscala intocmita potrivit art. 82 alin. (2) este asimilata cu o decizie de impunere, sub rezerva unei verificari ulterioare, si produce efectele juridice ale instiintarii de plata de la data depunerii acesteia'', cu raportare la disp. alin.5 al aceluiași articol, conform carora ,,In situatia in care legea nu prevede obligatia de calculare a impozitului, declaratia fiscala este asimilata unei decizii referitoare la baza de impunere''

Prin urmare, in termen de 30 de zile de la data dobandirii cladirii erati obligat sa depuneti declaratia de impunere la compartimentul de specialitate din cadrul Primariei, care constituia decizia referitoare la baza de impunere, compartimentul calculandu va impozitul aferent conform regulilor prevazute la art.251 si urmatoarele din Codul fiscal, la care, daca erati nemultumit trebuia sa faceti contestatie la organul emitent conform art.205 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala si numai ulterior, functie de cum va era solutionata aceasta, sa va adresati instantei de contencios.

PS. In ceea ce priveste chiria platita de acei chiriasi este dreptul dumneavoastra de a o incasa.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ce este decizia de impunere?
MesajScris: 03 Iul 2011, 10:17 
Membru de baza
Membru de baza

Membru din: 02 Mai 2009, 13:00
Mesaje: 1337
Si in ceea ce priveste impozitul, acesta, potrivit pct.64 din Norme, se datoreaza incepand cu data de 1 a lunii urmatoare dobandirii, cu exigibilitate potrivit ART. 255 alin.(1) Cod fiscal, respectiv ,,Impozitul/taxa pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.'', termene de la care, in caz de neplata, se calculeaza dobanzi si majorari conform Codului de proc. fiscala.
Totodata, nedepunerea declaratiei de impunere in termenul de 30 de zile se sanctioneaza.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ce este decizia de impunere?
MesajScris: 03 Iul 2011, 21:30 
Curios
Curios

Membru din: 03 Iul 2011, 00:56
Mesaje: 3
Multumesc mult pentru răspuns, m-a mai luminat un pic. Asa am si facut:

"Prin urmare, in termen de 30 de zile de la data dobandirii cladirii erati obligat sa depuneti declaratia de impunere la compartimentul de specialitate din cadrul Primariei, care constituia decizia referitoare la baza de impunere, compartimentul calculandu va impozitul aferent conform regulilor prevazute la art.251 si urmatoarele din Codul fiscal".

Am depus declarația cu o întârziere si am plătit o amenda. Direcția taxe locale a calculat impozitul aferent.

"la care, daca erati nemultumit trebuia sa faceti contestatie la organul emitent conform art.205 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala si numai ulterior, functie de cum va era solutionata aceasta, sa va adresati instantei de contencios".

Am facut contestatie pe doua direcții:

1. Data de la care se datorează impozitul - primăria vroia de la data de care am declarat-o (34 zile după decizia primarului de punere in posesie), noi am cerut de la punerii in posesie ( primăria a dat un protocol de predare-primire, casa a fost intabulata pe baza lui, punerea in posesie (act separat) încă nu s-a facut)

2. Cuantumul impozitului - din scrisoarea fiscului nu rezulta exact ce reprezintă suma si cum a fost calculata - nu reiese nici măcar daca suma de plata e pe imobil sau pe mostenitor ( de anul asta e clar ca va fi pe mostenitor) sau daca e suma reala de plata sau doar baza de calcul.

Primăria a răspuns citind din codul fiscal si a spus ca pot contesta la Judecatorie. Avocatul a zis ca e incorect si a deschis acțiunea la Tribunal. S-a dovedit ca Tribunalul a fost instanța corecta.

Pt punctul 2 am cerut expertiza in instanța sa se vadă daca impozitul a fost calculat corect. Expertiza nu a fost aprobată, dar fiscul a dat o foaie de hârtie mai detaliata (înainte era doar un număr, nelamuririle sunt relative la foaia detaliata).

Decizia instanței a fost ca citată mai sus - calculul nu e decizie de impunere deci justiția nu se poate pronunta asupra ei.

"PS. In ceea ce priveste chiria platita de acei chiriasi este dreptul dumneavoastra de a o incasa."

A avea un drept este un lucru teoretic. A ți se da dreptatea e un lucru practic. Din diferența trăiesc avocatii :D


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ce este decizia de impunere?
MesajScris: 07 Iul 2011, 17:07 
Membru de baza
Membru de baza

Membru din: 02 Mai 2009, 13:00
Mesaje: 1337
Ca sa ne intelegem, trebe sa o luam pe rand:
1. Daca ne referim la amenda aplicata, primaria o avut perfecta dreptate in ceea ce priveste competenta materiala, respectiv ca, potrivit og.2, contraventie fiind, este de competenta judecatorariei.
2. Raportat la impozit si accesorii, acestea puteau face obiect de contencios fiscal, de competenta materiala a tribunalului, dar, daca si numai daca, exista un act administrativ fiscal, care, in procedura prealabila, sa fi fost atacat la organul emitent.
Zis mai pe romaneste, ori era o decizie de impunere emisa de berbeci si pe care sa o fi atacat pe calea contestatiei prevazuta la 205 Cod pr. fiscala, ceea ce nu este cazul in speta, nefiind necesara(vedeti explicatiile anterioare), ori sa fi facut o adresa, contestatie, plangere, petitie, sau cum doreati a o denumi, adresata organului emitent- primaria lu peste-, in care ziceati acestuia tot ce va doare, si la care emitentul era obligat sa va raspunda in termen de 45 zile conform Codului de pr. fiscala.
Dupa primirea raspunsului, care, fiind de notorietate, sigur era negativ, respectiv va ziceau, cu invocarea unor motive puerile ori aberante, ca ei au dreptate, sau daca nu va raspundeau in termenul de 45 de zile, dvs. erati indreptatit sa atacati in instanta, ori raspunsul nefavorabil, ori, dupa caz, la implinirea termenului, in lipsa unui raspuns, sumele reflectate in adresa primariei.
Ca atare, zic io ca, o avut dreptate onorata cu respingerea, țidula respectiva nefiind un act administrativ in sensul legii.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ce este decizia de impunere?
MesajScris: 09 Iul 2011, 00:51 
Curios
Curios

Membru din: 03 Iul 2011, 00:56
Mesaje: 3
1. Amenda nu a fost contestata la primărie. Data de la care datoram impozitul am contestat-o. După care ne-am lamurit ca primăria avea dreptate si cu partea asta nu am mers mai departe.
2. Am contestat si faptul ca cuantumul este corect.

Primăria a răspuns la aceasta contestatie si răspunsul a fost atacat in instanța in cea ce privește cuantumul si modul de calculare. Deci am procedat cum ziceti, ca asa a zis si avocatul.


In instanța primăria întâi s-a facut ca înțelege greșit si a explicat ca amenda e corecta. Avocatul a rugat instanța sa i se arate unde pomenim noi de amenda in acțiune si s-au lamurit ca nu contestam amenda.
După aia au venit cu formularea pe care si-a insusit-o instanța in formularea din hotărâre - primul post de sus; acțiunea făcută e considerată inadmisibila.

Citind din nou hotărârea instanței mi se pare ca noi am cerut mere si ni s-a răspuns ca nu avem drept la pepeni. Asta pentru ca la o citire atenta raman intr-adevar cu senzatia ca instanța a considerat ca noi am contestat actele primăriei - respectiv aducerea la cunoștință ca datoram bani si nu răspunsul dat la contestatia noastră.

Mâine se fac 15 zile de când am primit hotărârea si ar cam fi ultima zi pt recurs. Am fost sfătuit sa nu fac recurs ca in final tot nu folosește la mare lucru. In schimb sa fac o alta acțiune care sa oblige fiscul sa emită o decizie de impunere. :sad:

Act administrativ fiscal nu a existat (asta am înțeles si eu acum). A existat un act care a fost contestat la emitent si răspunsul la contestatie a fost contestat la tribunal.

Acu, nu sunt sigur ca înțeleg corect paragraful:

"2. Raportat la impozit si accesorii, acestea puteau face obiect de contencios fiscal, de competenta materiala a tribunalului, dar, daca si numai daca, exista un act administrativ fiscal, care, in procedura prealabila, sa fi fost atacat la organul emitent."

Daca înțeleg bine primul act nu a fost act administrativ fiscal (primăria comunica cât am de plata). Asta a fost atacat la organul emitent. Răspunsul la aceasta contestatie e act administrativ fiscal ?
Atunci trebuia sa contest din nou răspunsul la primărie si al 2-lea răspuns in instanța. Asta nu am facut, deci in situația asta gresala îmi aparține.

Sau chiar daca primul act nu e act administrativ fiscal, totuși răspunsul primăriei la contestatie poate fi atacat in instanta (asta înțeleg din ce explicati Dvs la sfârșit)? Asta am facut (asta înțeleg eu din modul in care a fost redactata acțiunea), cu rezultatul prezentat la început.

Sau gresala mea e ca in plangerea de la primărie m-am referit la primul act emis de ei care a devenit capătul lantului. Si de fapt trebuia sa fac o plângere care sa fie de sine statatoare, fără sa mă refer la actul emis de ei si sa merg in instanta sa spun ca sunt nemulțumit de modul in care au răspuns la plângere? Atunci nu știu cum as fi putut sa mentionez impozitul in plângere, pentru ca, din câte înțeleg, primăria nu a decis impozitul, doar ni l-a adus la cunoștință. Si nu putem face nimic in afara de sa plătim pana când nu va da o decizie sau nu ne va amenință cu poprire. In acel moment am pe ce mă judeca, dar sumele vor fi mult mai mari (penalitati). Deci ori plătesc ce zic ei si tac, ori trebuie sa fiu 100% sigur pe mine pentru ca pot ajunge in instanta doar când decid ei (primăria va decide cât lasa sa crească miza).


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Ce este decizia de impunere?
MesajScris: 09 Iul 2011, 07:58 
Membru de baza
Membru de baza

Membru din: 02 Mai 2009, 13:00
Mesaje: 1337
Din cele ce v am zis, citand din Codul de pr. fiscala, rezulta clar ca, decizia de impunere, in situatia dvs., este insasi declaratia de impunere pe care a ti depus o la primarie.
Cert este si ca, nedepunand o in termenul de 30 de zile de la data dobandirii imobilului sanctiunea este amenda pe care ati primit o.
Totodata, cu chiriasi o ba, impozitul se datoreaza de catre proprietar incepand cu data de 1 a lunii urmatoare retrocedarii in natura a imobilului in cauza, data de la care se naste raportul juridic de drept material fiscal privind impozitul pe cladiri si a carui neplata la termenul limita prevazuta in lege atrage dobanzi si penalitati, dupa caz, conform Codului de pr. fiscala.
Ca atare, data de la care se datoreaza impozitul este stabilita de lege si nu de primarie.
Legat de chiriile pe care primaria continua sa le incasese, desi nu mai au nici un drept, si practic nu l au avut niciodata, este alta ciorba.
Asa fiind, in situatia data si parerea mea este sa o lasati balta cu recursul, sa achitati impozitul si accesoriile, iar ca sa va recuperati banii solicitati primariei sa va plateasca chiriile percepute fara drept, cu dobanda legala.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Subiecte similare
 Subiecte   Autor   Răspunsuri   Vizualizări   Ultimul mesaj 
Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. decizia de impunere

sfera

1

549

30 Ian 2012, 22:10

syl Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Dupla impunere?

Lambru Dumitru

1

121

08 Noi 2012, 04:11

johei Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. Anulare in instanta Decizie de impunere anuala

northwood

5

1217

02 Feb 2006, 18:14

nicuvar Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. decizii de impunere pt plati anticipate-obligatie comunicare

Niceface

0

671

10 Ian 2008, 16:32

Niceface Vezi ultimul mesaj

Nu sunt mesaje necitite noi în acest subiect. ESTE/NU ESTE NEVOIE DE PROCEDURA PREALABILA?

carisma

10

3508

28 Mar 2006, 21:27

cipix Vezi ultimul mesaj

 


Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

VORBEŞTE CU ALȚII
Ultimele 50 de mesaje


legea 290/2003 - Scris de lina in Contencios Administrativ la 24 May, 13:41
executare silita de catre o firma - Scris de georgianageo in Executare silita la 23 May, 21:50
Tabara de Muzica - Boem Club - Scris de Boemclub in Divagatii la 23 May, 20:18
Ajutor!!O succesiune complicata - Scris de Roxana341 in Consulta un avocat la 23 May, 18:55
Fals in acte - Scris de razvanterecoasa in Penal la 22 May, 13:03
anulare testament - Scris de slivneanu2001 in Succesiuni la 22 May, 12:30
mostenire - Scris de AMC in Procedura Civila la 22 May, 02:35
Rate nerambursate BCR - Scris de C_A_Coltuc in Consulta un avocat la 21 May, 08:10
contestatie la executare silita-proces penal - Scris de andrada14 in Noul Cod Penal la 20 May, 19:16
DOSAR PENAL/CRIMA - Scris de Ionela Barsan in Procedura Penala la 20 May, 12:31
reziliere antecontract prima casa - Scris de Leon Carmen in Consulta un avocat la 20 May, 11:58
bani imprumutati - Scris de Leon Carmen in Civil la 20 May, 11:37
Penalitati aiurea - Scris de Leon Carmen in Comercial la 20 May, 11:20
Amenda in vama in Ungaria - Contestatie - Scris de robert2015 in Vamal la 20 May, 08:52
model actiune in raspundere patrimoniala - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 19 May, 15:54
administrare domeniu - Scris de valeriandinu in Civil la 19 May, 12:08
dosar penal - Scris de dinamaria in Penal la 19 May, 10:16
Model concluzii scrise ! - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 19 May, 01:43
recurs - Scris de CristianaB in Muncii la 18 May, 23:57
Inchidere punct de lucru trecut in actul constitutiv - Scris de Vizitator in Drept Societar la 18 May, 23:46
cale acces - Scris de C_A_Coltuc in Consulta un avocat la 18 May, 13:59
sechestru conturi - Scris de C_A_Coltuc in Consulta un avocat la 18 May, 13:58
contencios administrativ - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 16 May, 20:10
Prescriere credit - Scris de Karla in Executare silita la 16 May, 14:21
Distanta dintre gardul proprietatii si blocul din spate. - Scris de Talpeanu Emil in Civil la 15 May, 20:16
Impozit pe venit pentru cetateni straini in Romania - Scris de hipri2 in Contabilitate la 15 May, 12:16
recuperare bani - Scris de Vizitator in Consulta un avocat la 15 May, 03:34
masina cu asigurare pe alt nume decat al soferului - Scris de roberto in Civil la 14 May, 23:53
contrabanda calificata - Scris de mihai ion8 in Penal la 13 May, 21:16
ocupare abuziva - Scris de Komander in Consulta un avocat la 13 May, 18:36
executare - Scris de saram in Executare silita la 13 May, 11:58
Nedumerire - Scris de cristim_79 in Consulta un avocat la 13 May, 10:53
caut coleg pentru colaborare si impartire spatiu de birou - Scris de Gabriella Menyhart in Dati de stire. la 12 May, 20:03
proces civil_penal_cc pensie intretinereí - Scris de ionut-marius83 in Consulta un avocat la 12 May, 16:29
Ce sa fac - Scris de Vizitator in Penal la 12 May, 14:39
divorț cu minor - Scris de cab_av in Consulta un avocat la 12 May, 12:20
Diferenta teren extravilan - Scris de daria32 in Civil la 12 May, 10:55
societate radiata prejudiciata - Scris de rocambole in Lichidare - Reorganizare la 11 May, 22:31
Somatie de plata. Ajutor va rog. Caut avocat! - Scris de avocatmagdalena in Executare silita la 11 May, 15:47
schimbare numar de telefon SOMNEA MARIA MARIANA - Scris de Andrada Panciu in Lichidare - Reorganizare la 11 May, 13:17
Accident auto in care vinovatul nu are RCA sau ITP - Scris de C_A_Coltuc in Consulta un avocat la 11 May, 09:36
procesele unei societati aflate in faliment - Scris de rocambole in Executare silita la 10 May, 15:35
Pensie Alimentara - Scris de Av Andreea B in Consulta un avocat la 10 May, 13:21
Cum pot rezilia un antecontract de vanzare cumparare imobil - Scris de Av Andreea B in Consulta un avocat la 10 May, 13:01
Intentie inducere in eroare instanta - Scris de rmf in Civil la 10 May, 10:06
abuz de incredere - Scris de Av Andreea B in Consulta un avocat la 10 May, 01:21
please help - Scris de Av Andreea B in Consulta un avocat la 10 May, 01:16
Mai jos - Scris de Midanos in Penal la 9 May, 11:46
PROCEDURA OBTINERE TERENURI DIN MOSTENIRE - Scris de ile13ana2012 in Procedura Civila la 8 May, 18:41
Am cumparat o lucrare de licenta si am primit un plagiat - Scris de Vizitator in Penal la 8 May, 11:56
s
u
s
s
t
o
p
j
o
s
 • alegi un avocat
 • te intalnesti cu un avocat
 • semnezi cu un avocat

 • CAUTĂ UN AVOCAT
  Dupa nume:
  Dupa cabinet:
  DOCUMENTE UTILE
  Timbru de mediu
  Dobanda legala
  Taxa judiciara de timbru

  CUNOAŞTE-ȚI PROBLEMA
  Penal
  Civil
  Comercial
  Proprietate Intelectuala
  Contencios administrativ si fiscal
  Litigii de munca
  Minori si familie
  Asigurari sociale
  Faliment - procedura insolventei
  Drept maritim si fluvial
  CEDO
  Utilizatori online:
  18 utilizatori neinregistrati
  Powered by phpBB Group
  Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011