|
Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active
| Autor |
Mesaj |
|
leonardo
|
Subiectul mesajului: Acceptarea mostenirii Scris: 03 Apr 2009, 11:50 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
As avea o mica intrebare. Am gasit undeva:
"- in legatura cu acceptarea mostenirii, precizam ca indiferent de ce categorie de mostenitori vorbim (copii, nepoti, parinti, sot, etc.) acestia sunt obligati ca in termen de 6 luni socotit de la momentul decesului (deschiderii succesiunii) sa accepte ori sa renunte la mostenire. In cazul in care nu si-au manifestat dreptul de optiune succesorala, altfel spus, nici nu au acceptat dar, nici nu au renuntat, acestia vor fi socotiti ca fiind straini de mostenire, nemaiavand niciun drept asupra lasamantului succesoral."
Unde , fata de cine, trebuie manifestata acceptarea respectiv renuntul la mostenire? Ce fac daca locuiesc intr-un cu totul alt loc decat unde a trait si si-a avut averea defunctul? Daca unul din mostenitorii legali nu se manifesta la timp, cine-i urmeaza ca mostenitor, descendentii sai?
Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
himera
|
Subiectul mesajului: Scris: 03 Apr 2009, 15:14 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Ceea ce trebuie dumneata sa stii este faptul ca pentru a accepta mostenirea trebuie sa mergi la oricare notar si sa ii spui ca vrei sa accepti o mostenire de acolo se descurca notarul tu trebuie doar sa semnezi.
In ce priveste celelalte intrebari - rapunsul la acestea reprezinta jumatate de curs universitar de drept succesoral este imposibil sa iti pot explica aici.
incepem in primul rand cu mentiunea ca sunt mai multe clase de mostenitori, iar acestea nu vin deoadata la mostenire ce pe clase cu prioritate.
Clasa intai este alcatuita din descendentii defunctului
Clasa a doua este alcatuita din partintii (ascendentii privilegiati) plus fratii si surorile defunctului si copii acestora pana la gradul IV fata de defunct
Clasa a treia - ascendentii ordinari - bunicii, strabunicii pabnal la infinit
Clasa a patra - colateralii ordinari - unchiul defunctului, verisorii primari, fratele bunicilor.
la aceste clasa se adauga sotul supravietuitor care nu este exclude pe nicio clasa si nu este exclus de nici una dintre ele.
Aceste clasa vin la mostenire succesiv, adica prima data clasa I, daca nu exista clasa I ori acestia renunta ori nu isi manifesta dreptul de optiune succesorala vine clasa II - si asa mai departe.
_________________ suum cuique tribuere
|
|
| Sus |
|
 |
|
leonardo
|
Subiectul mesajului: acceptarea mostenirii Scris: 03 Apr 2009, 17:30 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Multumesc pentru raspuns, dar problema la noi este mai complicata - locuim in strainatate si avem cate un teren in Romania. Nu avem copii, in schimb frati - tot in strainatate. Deci ar trebuii mers, in cazul mortii unuia din noi doi la un notar - bine, dar este bun si un notar din strainatate, sau poate consulatul Romaniei de la noi?
Referitor la cine ar urma sa mosteneasca: daca unul din mostenitori ar renunta am inteles asa: daca renunta sotul supravietuitor, urmeaza la mostenire rudele defunctului, dupa gradul de rudenie. Daca renunta ruda mostenitoare, urmaeza rudele de grad mai inferior (deci in nici un caz sotul supravietuitor). Am inteles corect?
Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
himera
|
Subiectul mesajului: Scris: 04 Apr 2009, 16:00 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Nu, sotul supravietuitor vine in concurs la mostenire cu cele 4 clase.
Am mai spus sotul nu exclude si nu este exclus de nici una dintre clase.
Numai la notar se accepta succesiune, nu la consulat ori la diplomat. Cum terenurile sunt in Romania veniti in Romania si acceptati mostenirea la un notar din raza teritoriala unde sunt sitaute terenurile.
|
|
| Sus |
|
 |
|
accesio
|
Subiectul mesajului: Scris: 05 Apr 2009, 21:49 |
|
| Membru nou |
 |
|
|
Moştenirea poate fi acceptată şi prin mandatar împuternicit în scris şi cu procură dată special pt. acceptarea moştenirii.
Mandatarul trebuie să accepte în scris moştenirea în interiorul termenului de prescripţie.
_________________ bis non bis
|
|
| Sus |
|
 |
|
agenda
|
Subiectul mesajului: Scris: 05 Apr 2009, 21:56 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
accesio scrie: Moştenirea poate fi acceptată şi prin mandatar împuternicit în scris şi cu procură dată special pt. acceptarea moştenirii. Mandatarul trebuie să accepte în scris moştenirea în interiorul termenului de prescripţie.
si cred ca aceea procura speciala poate fi dataa notarului sau unui lucrator din cadrul biroului respectiv pt ca mandantul sa nu fie nevoit sa se deplaseze in romania. (in cazul in care nu are alte cunostinte aici)
|
|
| Sus |
|
 |
|
leonardo
|
Subiectul mesajului: Scris: 05 Apr 2009, 22:32 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Foarte multumesc,
dar cum îl împuternicesc pe mandatar? Procura speciala trebuie s-o fac la un notar din strainatate (respectiv sa-mi confirme semnatura) sau o scriu pur si simplu de mana indicand scopul ei exact, o semnez si i-o trimit mandatarului?
Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
himera
|
Subiectul mesajului: Scris: 05 Apr 2009, 22:38 |
|
| Membru activ |
 |
|
|
Procura trebuie sa fie facuta la notar, si sa contina exact puterile pe care le conferi.
|
|
| Sus |
|
 |
|
agenda
|
Subiectul mesajului: Scris: 05 Apr 2009, 22:47 |
|
| Membru de baza |
 |
 |
|
|
ideal este sa il rogi pe notarul din romania (care se va ocupa de problema ta) sa redacteze procura in forma necesara. asta ca sa nu fi pus in situatia de a reface procura (care si asa costa)
|
|
| Sus |
|
 |
|
carmemel
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Apr 2009, 10:08 |
|
| Membru activ |
 |
 |
Membru din: 03 Feb 2009, 13:00 Mesaje: 225 Localitate: Bucuresti
|
|
poti sa instrainezi unul din bunurile din mostenire, faci astfel un act de dispozitie, si se va chema ca ai acceptat tacit mostenirea
daca nu esti in tara poti da o procura prin notar unei persoane din tara sa vanda un bun din mostenire si in felul asta o accepti tacit
|
|
| Sus |
|
 |
|
carmemel
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Apr 2009, 10:12 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
|
daca o accepti tacit, tb sa ai in vedere faptul ca ai acceptat pur si simplu mostenirea, adica atat drepturile din ea cat si datoriile celui decedat(daca are). Daca vrei sa o accepti sub beneficiu de inventar( adica doar drepturi, in masura in care mai raman dupa scaderea datoriilor) tb sa mergi la notar si sa specifici ca vrei sa o accepti sub beneficiu de inventar
|
|
| Sus |
|
 |
|
fgs
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Apr 2009, 16:17 |
|
| Membru Junior |
 |
Membru din: 23 Ian 2009, 13:00 Mesaje: 79 Localitate: Bucuresti
|
|
treaba cu vandutul bunului si implicit acceptarea tacita a mostenirii are o mica hiba - trebuie platit impozit succesoral, deci tot trebuie sa te prezinti la notar sau sa te reprezinte cineva la notar, caci altfel si-ar vinde toti bunurile intrate in patrimoniu lor per mortis causa si statul nu mai ia nimic din afacerea asta si deasemenea notarii ar fi bypassati.
in ideea asta trebuie prevazt eventual in procura si reprezentarea in fata organelor fiscale pentru plata impozitelor si modificarea rolurilor fiscale etc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
carmemel
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Apr 2009, 17:15 |
|
| Membru activ |
 |
 |
|
|
eu vb de faptul ca ste o forma de acceptare a mostenirii care implica pentru moment mai putina bataie de cap,
decat sa expire termenul e preferabila si o astfel de acceptare
|
|
| Sus |
|
 |
|
fgs
|
Subiectul mesajului: Scris: 06 Apr 2009, 17:33 |
|
| Membru Junior |
 |
Membru din: 23 Ian 2009, 13:00 Mesaje: 79 Localitate: Bucuresti
|
|
poate nu am inteles eu bine, asa ca repet: sunt mai multi frati, fiecare are cate un teren in romania, nu traiesc nici unul dintre ei in romania si nici unul nu are copii (cel putin pentru moment).
o modalitate simpla de a reglementa ce se intampla in momentul cand unul dintre dumneavoastra trece la cele vesnice ar fi testamentul.
si acum intreb si eu: in romania nu te poate reprezenta un avocat la dezbaterea succesiunii? in germania stiu sigur ca se poate - dai omului mandat, platesti onorariul si iti vin hartiile acasa. mai incaseaza omul si pentru tine si plateste darile si totul a fost elegant rezolvat, cu un minim de tevatura.
fiind toti in strainatate, trebuie efectiv deschisa succesiunea, caci la locul nemiscatorului nimeni nu poate sti ca proprietarului i s-a intamplat inevitabilul. deci, avocatul "imputernicit" se duce la notarul din raza nemiscatorului cu actul de deces (tradus bineinteles), deschide succesiunea, prezinta testamentul si se rezolva treaba, se stabilesc impozitele etc.
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
leonardo
|
Subiectul mesajului: Scris: 07 Apr 2009, 11:32 |
|
| Membru Junior |
 |
|
|
Multumesc tuturor celor care si-au manifestat parerea si cred ca in general m-am lamurit suficient. Totusi un lucru nu mi se pare clar. Eu as crede ca acceptarea mostenirii ar trebuii sa se faca fata de o instanta publica, poate o judecatorie sau asa ceva. Notarul fata de care s-ar face declaratia respectiva ar fi doar un intermediar. Deci o intrabare spre clarificare: fata de cine sa face in final acceptarea mostenirii (prin intermediul unui notar)? Unde se deschide succesiunea si cine trebuie sa fie prezent?
Daca exista un testament, cui trebuie prezentat si in ce termen? Poate cineva, chiar dupa ani de zile, sa apara cu un testament (pe care "tocmai la gasit")?
Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Puteţi scrie subiecte noi în acest forum Puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
|
|
|
Utilizatori online: 24 utilizatori neinregistrati
|
|