Ştiri Academica Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi
Actualitate
12.04.2012 | Ionel COVACI
Judecatorul Catalin Serban, a fost arestat pentru ca a cerut mita 50.000 de euro
facebook
yahoo
EXCLUSIV Sentintele vandute de vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara cu 50.000 de euro
Magistratii Curtii de Apel Timisoara au redactat sentintele pentru care fostul vicepresedinte al institutiei, judecatorul Catalin Serban, a fost arestat pentru ca a cerut mita 50.000 de euro. Din documente reiese ca banii au fost solicitati doar pentru a nu se face o nedreptate, cererile ANAF fiind oricum pentru respingere.

La inceputul acestui an au ajuns pe rolul Curtii de Apel Timisoara doua dosare comerciale vizand insolventa Moldomin SA Moldova Noua. Aflata in insolventa, societatea miniera a fost scoasa la licitatie in vederea privatizarii, iar castigatoare a fost declarata Mineco AG, o firma elvetiana controlata de niste cetateni sarbi. Lichidator judiciar in acest dosar a fost desemnat RTZ & Partners IPURL Cluj-Napoca. Creditor majoritar este ANAF.  

Dosarele deschide de ANAF 

Procedurile de vanzare a Molodomin erau destul de avansate in momentul in care ANAF a depus la Tribunalul Caras-Severin doua contestatii. Intr-una din ele se solicita inlocuirea lichidatorului judiciar, iar in cealalta anularea procedurilor de vanzare din cauza modificarii caietului de sarcini. Pe fond, judecatorul sindic de la Tribunalul Caras-Severin a respins actiunile, iar ANAF a declarat recurs, dosarele ajungand la Curtea de Apel Timisoara. Dupa ce au aparut informatii ca se fac presiuni pentru admiterea recursului ANAF, pentru a fi siguri ca sentinta emisa pe fond se mentine, sarbii au pus in joc 50.000, iar banii i-au fost oferiti vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, care a lasat sa se inteleaga ca are influenta pe langa cei trei judecatori din completul care judeca recursurile.  

Sentintele de 50.000 de euro 

La inceputul lunii martie, sentintele au fost emise, respingandu-se recursurile ANAF. Ulterior judecatorul Catalin Serban a fost arestat, iar acum, magistratii care au judecat cauzele au redactat sentintele. Din documente reiese ca nici nu se punea problema ca solicitarile ANAF sa fie admise. Spre exemplu, judecatorii au aratat ca modificarea caietelor de sarcini nu aducea atingere procedurilor legale de vanzare a Moldomin. "Caietele de sarcini intocmite nu au modificat Regulamentul de valorificare, pastrandu-se aceeasi metoda de vanzare si aceleasi preturi de pornire, iar procedura de valorificare s-a desfasurat cu respectarea Regulamentului probat de Adunarea Generala a Creditorilor. In ceea ce priveste critica recurentei (n.a. ANAF) ca prin caietul de sarcini modificat au fost introduse criterii de departajare subiective lasate la simpla apreciere a lichidatorului judiciar, neputand fi clasificate ca i criterii obiective de departajare a eventualilor ofertanti, in sensul de a se depune acte care dovedesc ca ofertantul detine capacitatea tehnica si capacitatea financiara necesare preluarii obligatiilor stabilite prin licenta de concesiune, Curtea retine ca aceasta critica este nefondata", se arata intr-una dintre sentinte.

Un alt motiv pentru care ANAF a cerut inlocuirea lichidatorului judiciar si anularea procedurilor de vanzare a Moldomin a fost acela ca pentru lichidatorul judiciar criteriul esential de delimitare a ofertelor nu are in vedere oferta financiara, cu alte cuvinte pretul obtinut, desi pentru creditori acesta este criteriul esential pentru stabilirea adjudecatarului. "Curtea retine ca aceasta critica este nefondata, intrucat, in privinta pretului concret de adjudecare, prin Regulamentul de valorificare a bunurilor din averea debitoarei, s-a stabilit ca acesta va fi negociat in functie de ofertele primite, dar nu va fi mai mic decat pretul stabilit prin raportul de evaluare efectuat in luna ianuarie 2011, respectiv valoarea de lichidare aprobata de Adunarea Generala a Creditorilor si ca negocierea va urmari, din punct de vedere al lichidatorului o acoperire in proportie cat mai mare a cuantumului masei credale, lichidatorul judiciar fiind interesat sa obtina un pret cat mai mare, avand in vedere ca onorariul sau se raporteaza si la acest pret", se mai arata intr-una din sentintele pentru care judecatorul Catalin Serban a solicitat 50.000 de euro.

  Judecatorul trimis in judecata 

In tot acest timp, procurorii DNA au finalizat urmarirea penala in dosarul judecatorului Catalin Serban. Fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara a fost trimis in judecata sub acuzatiile de trafic de influenta si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In acelasi dosar a mai fost trimisa in judecata sotia acestuia, directorul Moldomin, Iacob Chisarau, si fostul ofiter SIE, Marian Mihaila, complice al inculpatilor acuzati de coruptie. De asemenea, a mai fost deferit justitiei si reprezentantul Mineco AG in Romania, Adrian Rus.  

Urmareste Avocatura.com pentru a vedea motivarile complete ale sentintelor pentru care judecatorul Catalin Serban a cerut 50.000 de euro


Cuvinte cheie:
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013