Ştiri Academica Cursuri Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi
Dictionar juridic

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z  
Paternitate

Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.

Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.

Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti. Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Dreptul Familiei

Discutii similare pe forum

Tagada paternitate + stabilire paternitate - scris de kynes - 10 raspunsuri
Merge o actiune cu doua capete de cerere prin care mama copilului cere sa se constate ca tatal copilului nu este sotul sau, de care e despartita in fapt de mai multi ani, ci concubinul actual al acesteia? Deci reclamanta cheama in judecata pe cei doi parati cerand cele de mai sus.... Cam ce probe (expertize) s-ar administra intr-o asemenea cauza? Este nevoie de expertiza pt amandoi tatii?
Paternitate.... - scris de szia - 0 raspunsuri
Am si eu o problema mai delicata. In urma cu mai bine de zece ani, instanta s-a pronuntat afirmativ intr-un proces de negare a paternitatii de catre un amic. Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, nu a mai vrut sa se puna in aplicare, asa ca nu am mai mers la starea civila pentru a se face modificarile in certificatul de nastere a fiicei sale. Intrebarea mea ar fi: daca nu a cerut sa se dea curs acelei hotarari judecatoresti ramase definitive, altcineva poate s-o faca ? Acea hotar...
Paternitate - scris de mika_pitika - 16 raspunsuri
daca intr-un cuplu,nefiind casatoriti,barbatul nu este de acord sa faca copii,femeia stiind acest lucru,ramane insarcinata si abia dupa 5 luni ii spune si barbatului :o barbatul este obligat prin lege sa recunoasca acel copil si sa-i de-a pensie alimentara? :?
Paternitate - scris de ararin - 11 raspunsuri
Se poate contesta paternitatea sotului? Concret, in timpul casatoriei sotia a ramas insarcinata cu un alt barbat, care este foarte interesat acum sa fie recunoscut drept tata al copilului. Poate contesta in instanta paternitatea sotului si cere recunoasterea lui ca tata? Va multumesc.
Paternitate - scris de misup - 2 raspunsuri
Buna ziua.Am si eu o problema destul de delicata.Si as avea nevoie de putin ajutor din partea tuturor,sa-si spuna parerea si eventual o idee incotro sa ma indrept. Acum doi an si ceva am inceput o relatie cu o doamna casatorita cu un copil,chiar daca ea traia inca cu sotul ei.Rezultatul relatiei noastre s-a si fructificat prin aducerea pe lume a unui baietel,care acum are 1 an si 4 luni,pe certificatul baietelului fiind trecut la rubrica tata,sotul doamnei. Relatia mea cu doamna a ramas co...
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013