Avocatura Com
Noile Coduri
23.05.2016 | Alexandra GORDEA
ALERTĂ - "Taie" Guvernul din dreptul la viață privată și din dreptul la informare prin modificările aduse Codurilor Penal și Procesual Penal?
După ce au fost anunțate cu surle și trâmbițe noile modificări aduse Codului Penal și celui de Procedură Penală, modificări menite să alinieze dispozițiile legale la deciziile CCR și la directivele europene, se pare că puțini au fost interesați să vadă ce anume s-a schimbat cu adevărat în aceste Coduri. Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) at
19.05.2016 | Alexandra POPA
ATENȚIE! - Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost modificate de către Guvernul României
Ședința de Guvern ce a avut loc miercuri, 18 mai, putem spune că a reușit să "resusciteze" procesul penal. Astfel, printre proiectele discutate și adoptate s-a numărat și Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286 / 2009 privind Codul Penal, precum și a Legii nr. 135 / 2010 privind Codul de Procedură Penală. Așadar, putem spune că suntem și noi acum "în rând
03.12.2015 | Alexandra GORDEA
Cum vede celebrul penalist Gheorghiță Mateuț sistemul judiciar din România: "Este jalnic! Am un sentiment de repulsie permanentă" / "Noile Coduri penale sunt aproape nefuncționale"
Sistemul judiciar din România pare să treacă printr-o "schimbare la față" cum nu a mai cunoscut până acum, în special de când au fost adoptate noile Coduri. Numeroasele rețineri și arestări atât în rândul magistraților, cât și al avocaților, sentințele din ce în ce mai drastice ale instanțelor de judecată, sau înăsprirea examenelor de admitere în instituțiile de Drept sunt semnele unei evol
07.10.2015 | Nicoleta CRISTEA
Decanul vrâncean Ioan Ioanovici: "Sunt probleme atât în ceea ce priveşte Procedura Penală, cât şi în Procedura Civilă"
Se anunţă schimbări în proceduri, Barourile din ţară pregătind în acest sens propuneri, dar şi dezbateri. Baroul Vrancea este printre cele care au făcut câteva sugestii asupra îmbunătăţirilor ce pot fi aduse în Procedura Civilă şi Penală, urmând ca, pe 17 octombrie, la Galaţi, subiectele să fie dezbătute în cadrul unei conferinţe.
05.05.2015 | Avocatura.com
DNA, despre modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală: "Adoptarea propunerii ne-ar diminua eficiența!"
Referitor la propunerea de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, DNA consideră că adoptarea acesteia ar diminua semnificativ eficiența entității, ar îngreuna găsirea și pedepsirea infractorilor și ar afecta statutul procurorilor în sistemul judiciar.
01.04.2015 | Avocatura.com
Scurte observații critice asupra unui proiect de modificare a Codului de procedură penală (I)
Avocatul Adrian Stan, membru în Baroul Timiș, publică pe Avocatura.com câteva observații critice referitoare la propunerea de modificare a Codului de procedură penală, aflată în atenția opiniei publice în prezent.
31.03.2015 | Avocatura.com
Aviz penaliștilor! DNA critică propunerea de modificare și completare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Vezi care sunt modificările înfierate
O propunere de modificare şi completare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (Cod aflat în vigoare de la 1 februarie 2014) se află în proces de dezbatere și adoptare la Senat. În acest context, Direcția Națională Anticorupție atrage atenția că principalele modificări avute în vedere de Proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat conțin aspecte ce ar putea să afecteze eficienţa
09.03.2015 | Nicoleta CRISTEA
Codul de procedură civilă a modificat termenul în care un dosar se consideră perimat
Dacă în vechile reglementări în materie civilă un dosar se perima într-un termen de 1 an, actualul Cod de procedură civilă a micşorat termenul. Şi, chiar dacă actualul Cod a intrat în vigoare din toamna anului 2013, nu toţi justiţiabilii sunt la curent cu modificările. De aceea, la Judecătoria Focşani instanţa a pus în vedere unui petent dintr-un dosar să ia aminte la termene!
25.02.2015 | Nicoleta CRISTEA
Codul de Procedură Penală: declaraţia de recunoaştere la notar, fără valoare
Noul Cod de Procedură Penală a păstrat prevederea potrivit căreia inculpaţii pot profita de procedura simplificată, însă cu mici modificări. Astfel, dacă până la intrarea sa în vigoare recunoaştere vinovăţiei putea fi exprimată şi printr-o declaraţie notarială, din ianuarie 2014 inculpatul trebuie neapărat să certifice personal care este opţiunea sa.
09.02.2015 | Sebastian RADU
Invitaţie la conferința cu tema "Înţelegerea şi aplicarea noilor Coduri fundamentale ale României" - Giurgiu
Sâmbătă, 21 februarie, va avea loc conferinţa cu tema "Înţelegerea şi aplicarea noilor Coduri fundamentale ale României", cea de-a doua din acest an, organizată de Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi Baroul Giurgiu, în colaborare cu editura Universul Juridic.
30.01.2015 | Raluca ASAVEI
Băutura, bat-o vina! Prelevarea mostrelor biologice, obiect de neconstituţionalitate în Codul Penal
Curtea de Apel Oradea a ridicat, anul trecut, din oficiu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 336 alin. (1) şi (3) din Codul Penal, referitoare la conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, iar Curtea Constituţională a decis că doar primul alineat este neconstituţional.
19.01.2015 | Raluca ASAVEI
Curtea Constituţională, o nouă decizie în privinţa confiscării extinse
În vara anului trecut, mai exact în data de 25 iunie 2014, Curtea Constituţională a României a dezbătut excepţia de neconstituţionalitate privind confiscarea extinsă asupra bunurilor înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012 pentru modificarea şi completarea Codului Penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal.
05.01.2015 | Crina DOBOCAN
Avocatul Lucian Chisăliță: "Noul Cod de Procedură Civilă îngrădește accesul justițiabilului la Justiție"
Reglementare importantă și de amploare în materia procesului civil, Noul Cod de Procedură Civilă nu vine neapărat în întâmpinarea justițiabilului, ci îi îngrădește mai degrabă accesul la Justiție - susține avocatul Lucian Chisăliță din Oradea.
14.11.2014 | Cristian Vladu
Conferinta - Executarea silită sub reglementarea Legii nr. 138/2014
În ziua de joi, 27 noiembrie, Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Editura Universul Juridic organizează conferinţa cu tema "Executarea silită sub reglementarea Legii nr. 138/2014".
Pagina: 1 2 3 4 5 . . . 16

RECOMANDĂRI
Avocat
Irina Maria Ursache
Avocat
Catalin Suliman
Avocat
Cătălina Vidrighin
Avocat
Violeta Podolianu
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013-2016
Avocatura Com