| |
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA Facultati de drept
Cariera
Burse Concursuri Lucrari Ora de practica Fun
inselaciunea.docx
26 descarcari
Referat - Inselaciunea
1. Continutul legal: Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Discutii similare pe forum

Inselaciunea cu cec-uri - scris de raresrares - 3 raspunsuri
buna ,stie cineva daca inselaciunea cu cec fara acoperire se mai pedepseste in codul penal asumat de guvern care intra in vigoare in 2011???
Precedente Legislative - Inselaciunea - scris de lauryta4 - 1 raspunsuri
Inselaciunea a fost prevazuta in CP de la 1864, in Cap.2 denumit "Crime si delicte contra proprietarilor". Deci inca din CP de la 1864 s-au pastrat varianta tip si prima varianta agravata a infract. de inselaciune. In ceea ce priveste al 2-lea CP din 1936, infract. de inselaciune este incriminata in Titlul 14 denumit "Crime si delicte contra patrimoniului", cap.3 "Delicte contra patrimoniului prin nesocotirea increderii", sectiunea 7 denumita inselaciunea.Da...
Intrebare privind inselaciunea - scris de leoaica_leul - 1 raspunsuri
Buna ziua, Ma numesc Chirila Roxana, intampin o problema destul de grava ... Eu sunt din Targoviste, si mi-am vandut proprietatea personala si am venit la socrii mei unde am investit toti banii (eu momentan am actele de vanzare cumparare de la imobilul pe care l-am vandut cu care pot face dovada provenientei banilor, si facturi pe marfa cumparata pentru investitia facuta, toate acestea au date ce coincid), fara a face cu acestia acte pentru casa promisa... ulterior am avut surpriza ca acestia s...

Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. precedente, dupa distinctiie acolo aratate.

Emitarea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1 daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2

Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi."

 

2. Conditii preexistente:

2A. Obiectul infractiunii:

- obiectul juridic generic - il constituie relatiile sociale a caror formare, desfasorare si dezvoltare sunt asigurate prin apararea patrimoniului. Patrimoniu este format din totalitatea bunurilor corporale si incorporale, consumabile ori fungibile, mobile sau imobile, principale ori accesorii care au o valoare economica.

- obiectul juridic special - este reprezentat de relatiile sociale de ordin patrimonial a caror dezvoltate implica incredere intre subiectii acestor raporturi.

- obiect material - poate fi un bun mobil sau imobil, inscrisuri cu valoare patrimoniala.

 

2B. Subiectii infractiunii:

- subiectul activ - orice persoana care indeplineste conditiile pentru a raspunde penal. Participatia este posibila in toate formele sale.

- subiectul pasiv - orice persoana fizica sau juridica privata ori publica al carei patriminiu a fost lezat prin inselaciune. Uneori poate exista un sub. pasiv principal si unul secundar.

 

3. Continutul constitutiv:

3A. Latura obiectiva:

- elementul material - se realizeaza prin actiuni sau inactiuni frauduloase de amagire ori inducere in eroare a victimei, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate. Inducerea in eroare se face mai usor in functie de gradul de cultura a victimei, precum si de starea psihica a acesteia.

- urmarea imediata - consta in creerea unei situatii de fapt pagubitoare pentru subiectul pasiv, consecinta a actiunii sau inactiunii faptuitorului.

- raportul de cauzalitate - trebuie sa se stabileasca in concret, ca urmarea imediata este o consecinta a savarsirii elementutlui material.

3B. Latura subiectiva:

- forma de vinovatie - intentia directa calificata prin scop. Escrocul este acel tip de infractor care profita de increderea pe care i-o acorda victima. El triseaza, speculeaza, inseala, rezultand ca este abil, fara scrupule, cunoscator al legilor pe care le incalca in mod deliberat. Escrocul este imoral, fara afi neaparat bolnav psihic si nu manifesta violenta pentru realizarea scopului propus.

 

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni.

FORME :

1. actele preparatorii - sunt posibile dar nu se pedepsesc;

2. tentativa - se pedepseste cfm. art. 222 C. pen.;

3. fapt consumat - aceasta infractiune se consuma odata cu executarea in intregime a oricareia dintre actiunile ce formeaza elementul material al infractiunii si cand s-a produs urmarea imediata, adica paguba efectiva in patrimuniul celui inselat.

4. fapt epuizat - acesta este considerat a fi momentul in care a incetat activitatea infractionala si cand amplificarea consecintelor a luat sfarsit.

MODALITATI:

1. Inselaciunea prezinta o varianta simpla (alin.1);

2. Doua variante speciale (alin. 3 si 4);

3. Si doua variante agravate (alin. 2 si 5).

SANCTIUNI:

- inchisoare de la 6 luni la 12 ani - in forma tip si

- inchisoare dela 3 la 15 ani, de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi - in forma agravata.

Stiri pe aceasta tema

HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati