| |
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA Facultati de drept
Cariera
Burse Concursuri Lucrari Ora de practica Fun
infractiunea_de_abuz_de_incredere.docx
7 descarcari
Referat - Infractiunea de abuz de incredere
Infractiunea de abuz de incredere este prevazuta si pedepsita de art. 256. Cod Penal si este definita ca fiind , insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept, ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste inchisoare de la 3ani sau cu zile – amenda.

Discutii similare pe forum

Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoane - scris de - 1 raspunsuri
As dori sa stiu daca netrimiterea unui raspuns la o petitie in termenul legal constituie infractiune? (raspuns trimis dupa 57 de zile). La fel, daca raspunsul este nemultumitor, fiind in dezavantajul meu si in avantajul celui pentru care am facut petitia la autoritatea respectiva,raspuns dat de un functionar public (comisar de opc) sau consider ca am fost nedreptatit vadit, pentru care trebuie sa probez, este infractiune? Cu stima,
Abuz de incredere - scris de hera - 11 raspunsuri
A incheie cu B un antecontract de vanzare-cumpar pentru o masina, cu clauza ca la o respectiva data sa incheie contractul. Vanzatorul promitent da masina, cumparatorul beneficiar plateste pretul integral (dar mai are niste rate ). Vine data incheierii contractului si cumparatorul , pentru ca vrea sa foloseasca masina in taximetrie are nevoie de contract de comodat. Vanzatorul promitent incheie contract de comodat pentru inca un an. Contractul de vanzare cumparare nu s-a incheiat, tot va...
Abuz de incredere sau nu? - scris de deea_ - 15 raspunsuri
O FIRMA DE CONSTRUCTII ANGAJEAZA O ECHIPA DE MUNCITORI CA SA RENOVEZE UN APARTAMENT.LE INMANEAZA TOATE APARATELE NECESARE IMPREUNA CU CHIA APARTAMENTULUI .ACESTIA AU DREPTUL SA DOARMA NOPTEA IN ACEL APARTAMENT.PESTE DOUA ZILE DISPAR USTENSILELE RESPECTIVE.FURT SAU ABUZ DE INCREDERE?
Abuz de incredere - scris de hulk2738 - 5 raspunsuri
Sunt stabilit in Italia. La plecarea din tara, acum 5 ani am incredintat un dosar cu acte (arhiva familiei) unei verisoare. Intre timp a intervenit o cearta intre ea si sotia mea. Vrand sa se razbune, verisoara m-a facut sa inteleg ca nu voi mai vedea niciodata aceste acte. Prin ce mijloace legale as putea obtine aceste documente care au o valoare mare pt mine (contracte case, mosteniri, terenuri, acte studii etc etc)? Toti 3, verisoara, eu si sotia mea avem domiciliul in Italia. Actele le "...
Abuz de incredere... - scris de dducu - 32 raspunsuri
am un vecin care a ajuns in urmatoarea situatie: venind noaptea si baut acasa s-a intalnit cu alti vecini de cartier carora, la rugamintea acestora le-a dat telefonul mobil (destul de costisitor ca pret) doar pentru ca acestia sa sune undeva, insa acestia au luat telefonul si au fugit imediat, neputand sa le dea de urma decat a doua zi cu ajutorul politiei... problema acum e ca acestia au declarat ca victima le-ar fi vandut telefonul, beat fiind... neavand nici un martor de partea lui care sa ...

 Cu aceiasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta de a schimba in totul sau in parte ,  substanta sau calitatile marfurilor incredintate spre transport .  Daca schimbarea substantei sau a calitatii marfurilor ncredintate spre transport s-a facut prin folosirea de substante vatamatoare , pedeapsa este inchisoarea stricta de la un an la 5 ani.   Cu pedeapsa prevazuta in alin.3 se sanctioneaza si fapta de a distruge obiectele primite in gaj de catre creditor .

Daca bunul este proprietate privata , actiunea penala se pune in miscare la plingerea prealabila a partii vatamate . Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

 Formarea si buna desfasurare a relatiilor sociale cu caracter patrimonial implica o anumita incredere , pe care cei ce intra in aceste relatii trebuie sa si-o acorde uni altora . Numai in masura in care este indeplinita aceasta conditie , persoanele incredinteaza, lasa in posesia sau detentia altora , diferite bunuri pentru a fi pastrate , transportate fara teama ca ele ar putea fi insusite ori ca s-ar putea refuza restituirea lor . Daca persoanele nu si-ar acorda aceasta incredere , ele s-ar abtine sa intre in asemenea relatii , ceea ce ar produce grave tulburari in cadrul societatii .

 Infractiunea  a primit denumirea de abuz de incredere deoarece faptuitorul abuzeaza de increderea celui care i-a lasat bunul in detentie , transformandu-se din detentar al bunului in pretins proprietar al acestuia.

 Obiectul juridic : Prin incriminarea abuzului de incredere legiuitorul a urmarit sa asigure increderea pe care trebuie sa se bazeze relatiile sociale cu caracter patrimonial , sa apere proprietatea asupra bunurilor mobile . Asa fiind obiectul juridic al infractiunii de abuz de incredere il constituie relatiile sociale de ordin patrimonial privitoare la acordarea si respectarea unei anumite increderi pentru nasterea si mentinerea lor in scopul apararii drepturilor celui care incredinteaza bunul mobil altei persoane .

 Obiectul material : Abuzul de incredere are ca obiect material bunul mobil al altuia , detinut cu orice titlu de catre faptuitor . Obiectul material a   abuzului de incredere se caracterizeaza asadar in primul rand prin aceea ca nu poate fi decat un bun mobil . Sunt asimilate bunuri mobile putand constitui obiectul material al infractiunii , bunurile imobile prin destinatia lor , precum si cele care sunt considerate astfel datorita bunului la care sunt atasate . Bunul mobil poate fi orice bun mobil corporal care are o anumita valoare , roadele acestuia , inscrisurile , bani, titlurile de credit si orice alte valori evaluabile in bani.

 Detentia presupune dreptul de a stapanii in fapt un bun in numele altuia , in mod temporar , in interesul sau folosul altuia ori in interesul propriu al detentorului , cu precizarea ca in timpul detentiei proprietatea continua sa apartina proprietarului bunului , deci detentorul nu dobandeste un drept de proprietate asupra bunului incredintat .

 Bunul mobil sa fie detinut de faptuitor cu orice titlu juridic , legal si valabil . In sensul cerut de lege , titlurile in baza carora se detine bunul pot fi doar titluri rezultate din raporturi patrimoniale netranslative de proprietate , cum ar fi contractele de depozit , de mandat, de imprumut , de transport , de locatie.

 Poate constitui obiect material al abuzului de incredere si bunul asupra caruia faptuitorul are numai un drept de coproprietate , daca acel bun este indivizibil sau plusul care depaseste cota sa parte in cazul unui bun divizibil.

 Subiectii : subiect activ al infractiunii poate fi orice persoana responsabila care are in detinere un bun al altuia . Subiectul pasiv de asemenea poate fi orice persoana careia ii apartine un bun , pe care l-a incredintat unei alte persoane .

 Abuzul de incredere este susceptibil de savarsire cu participatie in oricare dintre formele acestuia .

 Latura obiectiva : Elementul material al laturei obiective a acestei infractiuni il constituie actiunea abuziva prin care cel care a primit in detentie un bun al altuia interverteste titlul juridic al detentiunii bunului , trecandu-si acest bun in stapanirea sa ilicita.

 A  insusi un bun inseamna  a-l face al sau . Prin alte cuvinte in cazul insusirii faptuitorului , desi este numai un detentar al bunului , se comporta fata de acesta ca si cand ar avea calitatea de proprietar . Este necesar ca faptuitorul sa-si insuseasca in mod efectiv bunul .

  A dispune de un bun iseamna a face cu privire la acel bun  un act de dispozitie , adica a-l vinde , a-l dona , a-l imprumuta .

 Dispunerea trebuie sa se faca pe nedrept , adica faptuitorul sa nu fie indrptatit a efectua respectivul act de dispozitie .

 Simpla folosire a bunului detinut atunci cand nu s-a convenit interzicerea folosirii , nu constituie un act de dispunere pe nedrept . Astfel de exemplu nu constituie infractiunea de abuz de incredere fapta unui meserias care primind in baza unei conventii autovehiculul unei persoane cu obligatia de al vopsi a folosit pentru sine acel autovehicul cata vreme partile nu au stipulat in conventie o asmenea interdictie .

 Refuzul de a restitui bunul consta in manifestarea expresa sau tacita de a nu mai da inapoi bunul primit . Acest refuz trebuie sa fie abuziv si nejustificat . Nerestituirea bunului altuia pe motiv ca acesta in mod obiectiv a fost pierdut , a disparut , s-a distrus intr-o calamitate , nu poate constitui un refuz de restituire in sensul cerut de norma de incriminare .

 Daca refuzul faptuitorului nu a fost precedat de o cerere de restituire a bunului , nu se poate vorbi de un abuz de incredere . Este necesar ca refuzul de restituire a bunului sa aiba loc fata de proprietarul bunului de mandatarul acestuia sau fata de acela de la care a fost primit si nu fata de orice persoana care prtinde un drept asupra bunului respectiv.

 Urmarea imediata consta in crearea unei situatii de fapt contrare cele care ar fi trebuit sa existe , respectiv o lipsire a subiectului pasiv de posibilitatea exercitarii drepturilor sale asupra bunului care ii apartine , o afectare a patrimoniului sau si care are ca , consecinta producerea unui prejudiciu material .

 Latura subiectiva : Abuzul de incredere se savarseste cu intentie directa , faptuitorul isi da seama ca prin actiunea sa de insusire dispune pe nedrept , ori de refuz de restituire a bunului pune pe proprietarul acestuia in imposibilitatea de a-si exercita drepturile sale cu privire la acel bun  .

 Comiterea faptei cu intentie directa sau indirecta , respectiv faptuitorul prevede ca prin actiunea sa va afecta patrimoniul subiectului pasiv , urmarind aceasta sau desi nu urmareste accepta posibilitatea acestei atingeri aduse patrimoniului celui care i-a incredintat bunul.

  Tentativa si consumarea : Desi este posibilain cazul abuzului de incredere tentativa nu este pedepsita de lege .

 Tentativa abuzului de incredere ar fi greu de stabilit deoarece faptuitorul , avand bunul in detentia sa poate efectua in ascuns acte de executare si se poate desista oricand de ele .

 Stabilirea momentului consumarii infractiunii de  abuz de incredere prezinta interes si pentru determinarea persoanei vatamate de a carei plangere este conditionata punerea in miscare a actiunii penale .

 Persoana vatamata in cazul  abuzului de incredere , este persoana in a carei patrimoniu se afla bunul in momentul consumarii chiar daca o alta persoana a incredintat acel bun faptuitorului .

 Sanctiuni : Abuzul de incredere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu zile- amenda , iar pentru formele prevazute la alin. 3 si 4 cu inchisoare stricta de la unu la 5 ani .

 Prin alin. 5 art. 256 Cod Penal s-a prevazut posibilitatea punerii in miscare a actiunii  penale la plangerea prealabila a persoanei vatamate , iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala , in situatia in care bunul  , obiect material al infractiunii , este proprietatea privata a subiectului pasiv .

 Din analiza dispozitiilor cuprinse in art. 256 Cod Penal care incrimineaza abuzul de incredere , rezulta ca pentru existenta infractiunii se cere ca faptuitorul sa detina bunul mobil ce constituie obiectul material al infractiunii pe baza unui titlu , a unui raport juridic patrimonial , si ca el sa-si  insuseasca acest bun sa dispuna de acesta pe nedrept ori sa refuze al restitui .

 In cazul unui imprumut al unei sume de bani forma de realizare a abuzului de incredere nu poate fi decat refuzul restituirii .

 Actiunea privitoare la refuzul de a restitui trebuie sa fie certa , deoarece o simpla intarziere , invocarea unor obiectii serioase care sa justifice intarzierea restituirii bunurilor la scadenta nu echivaleaza cu un refuz .

 Alta este situatia daca intre inculpat si persoana vatamata exista un raport juridic civil , in virtutea caruia a ajuns la inculpat , cu just titlu suma de bani . Refuzul de a restitui suma respectiva partii vatamate constituie infractiunea de abuz de incredere din moment ce exista un just titlu .

  In dreptul francez abuzul de incredere si alte deturnari constituie o categorie distincta din infractiuni contra patrimoniului , cum ar fi deturnarea gajului sau obiectului confiscat si organizarea frauduloasa a insolventei ( aceasta din urma este o inselaciune in dreptul italian ). Este vorba de bani , valori sau bunuri care au fost remise , acceptate cu obligatia de a le restitui , imfatisa sau de a le da  folosinta determinata .

 In doctrina franceza s-a subliniat ca este vorba de o remitere precara caci nu transfera nici posesia nici proprietatea .

 Solutii din practica judiciara a Inaltei Curti de Casatie si Justitie :

I.             Bun dat in custodie de catre politie

 Persoana careia i s-a incredintat de catre politie un bun in custodie nu savarseste infractiunea de abuz de incredere prevazut in art. 256 Cod Penal , daca dispune de el , folosindu-l, sau refuza a-l restitui proprietarului deoarece raportul juridic nu exista intre custode si proprietar , ci intre custode si organul de politie fata de care are obligatia de a nu instraina , distruge sau modifica bunul si de a-l restitui la cerere .

 Inculpatul a fost achitat in baza art. 11 pct. 2 lit.a. raportat la art.10 alin.01lit. b. C. Pr. Pen. Pentru infractiunea de abuz de incredere prevazuta in art. 256 Cod Penal .

 Recursul partii vatamate a fost admis si s-a dispus condamnarea inculpatului , cu motivarea ca fapta intruneste elementele constitutive ale acelei infractiuni deoarece inculpatul a dispus pe nedrept de autoturismul partii vatamate pe care il avea in custodie .

 Recursul in anulare declarat in cauza este fondat .

 In cauza , autoturismul a fost cumparat de inculpat fara a sti ca provine din furt .

 Ulterior la 12 aug 1997 pe baza unui proces verbal autoturismul a fost lasat de organele de Politie in custodia inculpatului , instituindu-se obligatia de a nu-l instraina , distruge sau modifica , precum si obligatia de a-l restitui organelor judiciare la solicitarea acestora .

 Printr-o ordonanta a procurorului s-a dispus ridicarea autoturismului in vederea restituirii , astfel ca la  30. apr. 1998 organele de Politie au procedat la preluarea acestuia iar la 09. iulie. 1998 l-au restituit partii vatamate .

 Indisponibilizarea autoturismului de catre organele de politie si lasarea lui in custodia inculpatului cu stabilirea unor obligatii in sarcina sa nu a facut ca acesta sa dobindeasca detinerea bunului .

 Detentia , in acest caz , apartine organelor de politie si nu inculpatului , intre partea vatamata si inculpat neexistind un raport juridic in temeiul caruia autoturismul sa treaca in detentia legitima a celui din urma , astfel incit dispunerea de bunul respectiv sa-i angajeze raspunderea penala .

  Inculpatul nu avea obligatia de a restitui partii vatamate autoturismul , ci organelor de cercetare penala , iar fapta sa de a folosi autoturismul si refuzul de restituire catre partea vatamata nu dobandeste caracter penal .

              In mod gresit instanta de recurs a condamnat pe inculpat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala , motiv pentru care recursul in anulare a fost admis , s-a casat decizia atacata si s-a mentinut sentinta Judecatoriei .

              Abuz de incredere . Delapidare . Angajat prin contract de prestari de servicii .

              Insusirea de catre cel angajat prin contract de prestari de servicii pentru achizitionarea unor marfuri a banilor primiti de la angajator constituie infractiunea de abuz de incredere , iar nu aceea de delapidare , faptuitorul neavand calitatea de functionar .

 Tribunalul Arges , prin sentinta Nr. 177 din 15 . 06 . 2001 . a condamnat pe inculpatul A.S. pentru savarsirea infractiunii de delapidare prevazuta de art.215 Cod Penal .

 In perioada iulie-septembrie 1999 inculpatul a ridicat de la caseria societatii 10.000 D.M. si suma de 14.452.585 de lei pentru plata unor marfuri si cheltuieli de deplasare , bani pe care i-a folosit in interesul sau .

 Curtea de Apel Pitesti prin decizia penala  nr. 244/17 din 20.09.2001 a respins apelul inculpatului .

 Recursul declarat de inculpat este fondat .

 Din actele dosarului rezulta ca intre societatea comerciala si inculpat a intervenit un contract civil de prestari servicii pe baza caruia executantul  - inculpatul – s-a obligat sa achizitioneze pentru societate metale neferoase , activitate pentru care i s-a fixat un onorariu . Pe baza acestui contract , inculpatul a primit mai multe sume de bani , dintre care pe unele le-a insusit asa cum au retinut instantele . Inculpatul nu si-s insusit banii in calitate de gestionar al acestora , de salariat sau functionar cu atributii de gestiune , ci in baza unui contract civil de prestari servicii , in baza caruia a dobandit detentia juridica a acelor sume .

              In cazul de fata inculpatul a dispus pe nedrept , in interesul sau , de banii care i-au fost incredintati pentru achizitionarea unor marfuri si efectuarea altor activitati .

              Incadrarea juridica retinuta de instanta in prevederile art. 215 alin.1 Cod Penal este gresita fapta savarsita de inculpat constituind infractiunea de abuz de incredere prevazuta de art. 213 Cod Penal motiv pentru care recursul a fost admis , s-a schimbat incadrarea juridica in sensul celor ce preced si s-a incetat procesul penal ca efect al retragerii plangerii prealabile de catre partea vatamata .

 Decizia sectiei penale a   Curtii Supreme de Justitie nr 20 din 08.01.2002 republicata.

 In speta instanta suprema a avut de solutionat o problema de drept interesanta si anume aceea daca cumparatorul unui apartament caruia vanzatorul i-a cedat si postul telefonic aflat in acest apartament de a efectua convorbiri telefonice mai inainte de a efectua formalitatile legale de a transfera postul telefonic pe numele sau constituie sau nu infractiunea de abuz de incredere .

 Solutia adoptata in cauza prin achitarea inculpatului ni se pare discutabila pentru ca se porneste de la premisa ca inculpatul avea un drept de dispozitie asupra postului telefonic ce-i fusese cedat de vinzator si ca partea vatamata ar fi fost aceea care avea obligatia sa indeplineasca formalitatile de transfer al postului telefonic .

 Clauza cuprinsa in contractul de vanzare cumparare trebuie inteleasa in sensul ca pe baza sa , noul proprietar al apartamentului putea cere de la Romtelecom transferarea postului telefonic pe numele sau . Abia dupa obtinerea acestui transfer cand avea calitatea de titular al postului telefonic putea sa efectueze convorbiri telefonice pe care sa le achite el .

              Asa arv fi procedat orice persoana cu bun simt si nu sa procedeze cu de la sine putere efectuarea unor convorbiri masive , de mare valoare pe seama titularului postului telefonic .

              Nu are relevanta in cauza pentru existenta infractiunii nici inprejurarea ca titularul postului telefonic nu este proprietarul ci Romtelecom , el fiind indreptatit sa foloseasca postul telefonic respectiv in baza unui contract de prestari servicii .

              Ca atare consideram ca in speta s-a comis infractiunea de abuz de incredere din moment ce titularul postului telefonic i-a permis inculpatului sa ceara transferul telefonului pe numele sau , dar acesta nu a facut-o , ci in mod abuziv , s-a folosit de acest telefon cauzand prin aceasta un prejudiciu partii vatamate .      

Stiri pe aceasta tema

Ce se intampla cu infractiunea de inalta tradare?
Avocatul Petre Buneci: Noul Cod Penal nu prevede spalarea de bani. Infractiunea este foarte greu de dovedit
Avocatul Petre Buneci a explicat, pentru Avocatura.com, ca Noul Cod Penal nu prevede spalarea de bani si ca pentru o astfel de situatie va exista reglementare speciala, aplicandu-se in continuare Legea nr.656/2002.
Nivelul de incredere al cetatenilor in justitie, din ce in ce mai mare
Institutiile juridice au inregistrat o recuperare lenta a increderii publice comparativ cu ultimii ani, obtinand recent peste 40%, releva un sondaj efectuat de SOCIOPOL si citat de Agerpres.
Eurobarometru: Peste 50% din romani tind sa nu aiba incredere in justitie
Comisia Europeana a facut public eurobarometrul privind justitia in Uniunea Europeana (UE). Potrivit acestuia, 54% din romani tind sa nu aiba incredere in justitie, fata de 43% media europeana, si peste jumatate dintre cei intevievati nu cred ca statul lupta in mod eficace impotriva coruptiei.
Importanta tinutei pentru avocati - De ce haina impune incredere?
Pentru ca inainte de toate imaginea este cea care ne recomanda, va prezentam un interviu cu Ana Maria Luiza Hudea, General Manager in cadrul brand-ului frantuzesc Vicomte A. Ana Maria Luiza Hudea este de parere ca unul dintre cele mai importante lucruri pentru un avocat, increderea, se impune si printr-o imagine corecta. Asta presupune un costum de calitate, o camasa eleganta, cravata si pantofi impecabili, acordand atentie pieselor vestimentare care nu se vor demoda niciodata. Aflam ce trebuie ...
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati