| |
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA Facultati de drept
Cariera
Burse Concursuri Lucrari Ora de practica Fun
tutela_si_curatela.docx
69 descarcari
Referat - Tutela si curatela
Incadrandu-se in politica general a statului de ocrotire a copilului, legislatia actuala cuprinde dispozitii in acest domeniu atat in Codul familiei, care constituie dreptul comun in materie, cat si in legi speciale.

Discutii similare pe forum

Curatela - scris de alcali - 2 raspunsuri
nu am mari cunostinte cu privire la instituirea curatelei.Va rog frumos m-ar interesa ceva detalii privind procedura.Cine o poate cere? Unde?De ce ar fi nevoie?etc multumiri anticipate
Curatela - scris de roxana_2003 - 0 raspunsuri
Vreau sa fac un contract de vanzare-cumparare intre mine si o nepoata pentru un teren cu o clauza sa nu il poata vinde fara acordul meu. Nepoata este minora, incredintata fratelui meu, si locuieste in Oradea. Eu sunt din Bucuresti. Cum pot obtine curatela, cui trebuie sa ma adresez? Multumesc!
Curatela fara consimtamant - scris de ionpetrescu - 1 raspunsuri
Subiectul acesta este in legatura cu subiectul "vanzare cumparare fara consimtamant" In rezumat, fratele meu a vandut acum 1 an jumatate un pamant al tatalui nostru prin intermediul unei curatele. Tata a decedat acum 3 luni si abia acum am realizat ca acel pamant nu apare in actul de succesiune. Sunt convins ca tata nu si-a dat niciodata consimtamantul pentru vanzarea pamantului. Dupa multe presiuni am reusit sa obtin acea curatela. Textul curatelei specifica: "Vazand ce...
Procedura instituire curatela - scris de biencutza-rs - 0 raspunsuri
Buna ziua! Mama mea este foarte bolnava, nu poate vorbi (sindrom de lacunarism cerebral), fiind bolnava cronic nedeplasabila. Vreau sa stiu ce am de facut pentru a institui curatela pentru dansa, care este procedura, in conditiile in care are domiciliul in Brasov si domiciliul flotant in Iasi, unde se depune actiunea? Multumesc!
Curatela - taxa de timbru - scris de cora - 2 raspunsuri
am pe rol o actiune prin care cer instituirea unei curatele deoarece baiatul meu a dobandit un apartament dar nu poate semna acte pentru ca are 16 ani.Va rog sa-mi spuneti daca se plateste taxa de timbru si care ar fi cuantumul.multumesc

CAPITOLUL 1

Ocrotirea minorului prin tutela

Ocrotirea copilului, educarea si pregatirea sa psiho-fizica pentru a se incadra firesc in societate si a respecta normele morale si de convietuire sociala, precum si ordinea de drept constituie o preocupare important a tot mai multe organism si organizatii de stat sau neguvernamentale.

Orice copil care este lipsit, fie temporar, fie definitive, de protectia parintilor, sau care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora, are dreptul la protectie alternativa.

Caile de suplinire a ocrotirii parintesti sunt instituirea tutelei, masurile de protectie special si adoptia.

In alegerea uneia dintre aceste solutii autoritatea competent va tine seama in mod corespunzator de necesitatea asigurarii unei anumite continuitati in educarea copilului, precum si de originea sa etnica, religioasa, culturala si lingvistica.

In acest capitol vom analiza doar  institutia minorului, iar in cel de-al doilea vom vorbi despre curatela.   

1.1. Notiunea si scopul tutelei

Ca institutie juridica, tutela reuneste dispozitiile legale referitoare la ocrotirea unui minor de catre o alta persoana decat parintii sai, tutorele, sub supravegherea, controlul si indrumarea permanenta a autoritatii tutelare.

In sens restrans, tutela a fost definita ca fiind o sarcina gratuita si obligatorie, in virtutea careia o anumita persoana, denumita tutore, este chemata a exercita drepturile si indatoririle parintesti fata de un copil minor, ai carui parinti sunt decedati ori in imposibilitatea permanent de a-si exercita atributiile, sau, mai simplu, mijlocul juridic de ocrotire a minorului lipsit de ocrotirea parinteasca.

Intr-o alta acceptiune, privita din perspectiva persoanei desemnate sa infaptuiasca ocrotirea, tutela numeste insasi activitatea pe care o desfasoara tutorele in exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor ce ii revin legate de persoana si de bunurile copilului.

Scopul tutelei este acela de a suplini lipsa parintilor, de a crea posibilitatea indeplinirii fata de minor a sarcinilor si functiunilor acestora. Tutorelui ii revine astfel sarcina de a tine locul parintilor firesti ai minorului, de a crea in jurul copilului climatul familial pe care l-ar fi creat parintii.

1.2. Caracterele generale ale tutelei

a) Conform articolului 114 din Codul familei, tutela se exercita numai in interesul minorului. Ea se instituie in toate cazurile in care un minor este lipsit de ocrotire parinteasca. Acest caracter rezulta din intreaga reglementare a acestei institutii, iar tutorele, ca si parintele, are indatorirea de a creste si educa minorul.

De aceea unele persoane care au savarsit fapte antisocial grave sau au avut o comportare necorespunzatoare in propria familie, nu pot fi tutore.

b) Tutela este o sarcina legala definita prin norme imperative, o sarcina in principiu obligatorie ,intrucat persoana desemnata a fi tutore nu are libertatea de a refuza sau de a accepta numirea, cu exceptia cazului in care se afla intruna din urmatoarele situatii:

•             a implinit varsta de 60 de ani;

•             este o femeie insarcinata sau mama unui copil mai mic de 8 ani;

•             creste si educa doi sau mai multi copii;

•             exercita o alta tutela sau curatela;

•             din cauza bolii, a infirmitatii, a felului indeletnicirii, a departarii domiciliului de locul unde se afla bunurile minorului sau din alte motive intemeiate, nu ar putea indeplini aceasta sarcina.

Din exceptiile prevazute de textul legal rezulta importanta care trebuie acordata acestei sarcini, astfel ca, daca o persoana nu o poate indeplini corespunzator, datorita problemelor familiale, profesionale sau de alta natura, poate refuza numirea ca tutore.

c) Tutela este o sarcina in principiu gratuita. Totusi, tinand seama de munca depusa in administrarea averii si de starea materiala a minorului si a tutorelui, se va putea stabili in favoarea acestuia din urma o remuneratie care nu va depasi 10 % din veniturile bunurilor minorului. Acest caracter reflecta si autonomia patrimoniala dintre minor si tutore, conform caruia tutorele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor tutorelui. Autoritatea tutelara, potrivit imprejurarilor, va putea modifica sau suprima aceasta remuneratie.

d) Tutela este o sarcina personala, tutorele fiind desemnat in considerarea persoanei acestuia, astfel ca sarcina sa nu poate fi transmisa. In cazul in care se ivesc situatii care il impiedica sa-si exercite indatoririle, tutorele trebuie sa solicite inlocuirea sa.

e) Tutela se instituie de catre autoritatea tutelara si se exercita sub controlul si indrumarea permanenta a acesteia.

Atat instituirea tutelei cat si controlul si indrumarea pe care le exercita autoritatea tutelara constituie garantii in plus cum sunt ocrotite interesele copilului minor ramas fara ocrotire parinteasca.

1.3. Principiile tutelei

 In literatura de specialitate s-a precizat ca tutela este guvernata de urmatoarele principia generale:

a) Principiul generalitatii tutelei

Tutela se instituie in toate cazurile in care un minor este lipsit de ocrotirea parinteasca. Acest principiu poate fi desprins din prevederile art. 39 alin. 1 din Legea nr. 272/ 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, actualizata, conform carora orice copil care este temporar sau definitiv lipsit de ocrotirea parintilor sai sau care, in vederea protejarii intereselor sale nu poate fi lasat in grija acestora, are dreptul la protectie alternativa, tutela fiind una dintre masurile de protectie alternativa. Ideea generalitatii tutelei se mai exprima si prin caracterul cuprinzator al ocrotirii, acoperind atat latura personala, cat si cea patrimoniala, intr-o compunere de drepturi si indatoriri ale tutorelui doar pe alocuri nuantate, insa nu diferite de cele recunoscute parintilor. 

b) Principiul exercitarii tutelei excluiv in interesul superior al copiluluireitereaza criteriul interesului superior al copilului ca principiu fundamental si general al protectiei si promovarii drepturilor sale, indiferent de calea de infaptuire a ocrotirii. Acest principiu asigura fundalul a numeroase dispozitii particulare, cum ar fi cea inscrisa in art.128 din Codul familiei, care, in scopul protejarii intereselor patrimoniale ale minorului aflat sub tutela, interzice incheierea de acte juridice intre tutore, sotul, o ruda in linie dreapta ori fratii sau surorile tutorelui, pe de o parte, si copil, pe de alta parte;

c) Principiul independentai patrimoniale intre minor si tutore reprezinta o alicatie a principiului separatiei juridice dintre patrimonial copilului si cel al parintilor (atat patrimonial comn al acestora, cat si patrimonial propriu al fiecaruia dintre parinti), consacrat expres prin art. 106 din Codul familiei.

d) Principiul controlului permanent exercitat de catre autoritatea tutelara asupra ocrotirii minorului prin tutela

Acest principiu rezulta din dispozitiile art.136 din Codul familiei,potrivit carora "autoritatea tutelara va exercita un control efectiv si continuu asupra modului in care tutorele isi indeplineste indatoririle sale cu privire la minor si bunurile acestuia”. Conform art. 108 din Codul familiei, "autoritatea tutelara este obligata sa exercite un control efectiv si comun asupra felului in care parintii isi indeplinesc indatoririle privitoare la persoana si bunurile copilului. Delegatii autoritatii tutelare au dreptul sa viziteze copiii la locuinta lor si sa se informeze pe orice cale despre felul cum acestia sunt ingrijiti in ceea ce priveste sanatatea si dezvoltarea lor fizica, educarea, invatarea si pregatirea lor profesionala, in conformitate cu telurile statului, pentru o activitate folositoare colectivitatii; la nevoie, ei vor da indrumarile necesare”.

 Pentru inlesnirea controlului, autoritatea tutelara va putea cere colaborarea organelor administratiei de stat si institutiilor de ocrotire.

1.4. Cazurile in care se instituie tutela minorului

Tutela se deschide in cazul in care minorul este lipsit de ocrotirea parinteasca. Potrivit art. 113 din Codul familiei, minorul se gaseste in aceasta situatie daca ambii parinti sunt morti, declarati morti, necunoscuti, disparuti, decazuti din drepturile parintesti ori pusi sub interdictie. De asemenea, la incetarea adoptiei ca urmare a declararii nulitatii acesteia, instanta judecatoreasca poate, daca este in interesul copilului ca parintii lui sa nu redobandeasca exercitiul drepturilor si indatoririlor parintesti, sa instituie tutela sau alte masuri de protectie special a copilului in conditiile legii.

Potrivit art.40 alin.(1) din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, "tutela se instituie in situatia in care ambii parinti sunt decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor pãrintesti sau li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau disparuti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta judecatoreasca hotaraste ca este in interesul copilului instituirea unei tutele”. In acelasi sens este si articolul 113 din Codul familiei.

1.5. Sesizarea autoritatii tutelare

Astfel cum prevede art.115 din Codul familiei, au obligatia de a instiinta autoritatea tutelara, in termen de cel mult 5 zile de la data cand afla de existenta unui minor lipsit de ingrijire parinteasca in cazurile prevazute de art.113 din Codul familei, urmatoarele categorii de persoane:

a)            persoanele apropiate minorului, precum si administratorii si locatarii casei in care locuieste minorul;

b)            serviciul de stare civila, cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane, precum si biroul notarial cu prilejul deschiderii unei succesiuni;

c)            instantele judecatoresti, parchetul si politia, cu prilejul pronuntarii, luarii sau executarii unor masuri privative de libertate;

d)            organele administratiei de stat, organizatiile obstesti, instiutiile de ocrotire si orice alta persoana;  

e)            autoritatea tutelara se poate sesiza si din oficiu.

1.6. Organul competent in instituirea tutelei

 In aceasta materie, competenta apartine instantei judecatoresti in a carei circumscriptie teritoriala domiciliaza sau a fost gasit copilul. Anterior legii privind promovarea si protectia drepturilor copilului, intreaga procedura de instituire a tutelei, ca de altfel toate actele de supraveghere si de control a infaptuirii ocrotirii prin tutela apartineau autoritatii tutelare.

 Transferul de competenta a fost operat fara ca legiuitorul sa fie ajustat textele din cuprinsul codului familiei adiacente instituirii propriu-zise a tutelei, referitoare la deschiderea tutelei.

1.7. Numirea tutorelui

Numirea tutorelui se face de catre autoritatea tutelara, chiar atunci cand instituirea tutelei se decide de catre instanta judecatoreasca din oficiu sau la incunostiintarea acesteia de catre cei aratati in art.115 din Codul familiei.

La desemnarea tutorelui se va tine seama de interesele minorului. Tutore poate fi o ruda a minorului sau o persoana straina. Pana la numirea tutorelui, autoritatea tutelara poate numii un curator.

 Autoritatea tutelara, sesizata despre existenta unui copil minor lipsit de ingrijirea parintilor, efectueaza de indata investigatiile necesare pentru a stabilii daca acel minor se afla in vreuna din situatiile care impun instituirea tutelei. Aceste investigatii cuprind:

•             cercetari la fata locului;

•             ascultarea persoanelor care au cunostiinta despre situatia minorului sau familiei acestuia;

•             ascultarea minorului;

•             obtinerea de informatii de la institutiile de stat sau de ocrotire si de la organizatiile obstesti.

Pentru desemnarea tutorelui, autoritatea tutelara va culege date cu privire la rudele, vecinii sau cunoscutii minorului si la relatiile acestor persoane cu minorul.

Dupa alegerea tutorelui, autoritatea tutelara va emite decizia de instituire a tutelei, pe care i-o va comunica in scris si o va afisa la consiliul local de la domiciliul minorului. Decizia va cuprinde si mentiuni privitoare la locuinta minorului, bunurile acestuia si sarcinile tutorelui.

Conform art.119 alin. (2) din Codul familiei, indatoririle tutorelui incep de la data primirii deciziei. Decizia poate fi atacata la autoritatea tutelara ierarhic superioara, conform art.160 din Codul familiei, iar apoi pe calea contenciosului administrativ.

Potrivit art.117 din Codul familiei nu poate fi tutore:

a)            minorul sau cel pus sub interdictie;

b)            cel decazut din drepturile parintesti sau declarat incapabil de a fi tutore;

c)            cel caruia i s-a restrans exercitiul unor drepturi politice sau civile, fie in temeiul legii, fie prin hotarare judecatoreasca, precum si cel cu rele purtari;

d)            cel lipsit, potrivit legii speciale, de dreptul de a alege si de a fi ales deputat;

e)            cel care, exercitand o alta tutela, a fost indepartat din aceasta;

f)             cel care, din cauza intereselor potrivnice cu ale minorului, nu ar putea indeplini sarcina tutelei.

                Daca una din aceste imprejurari se iveste in timpul tutelei, tutorele va fi indepartat.

                Pot refuza sarcina tutelei:

•             cel care are varsta de 60 de ani impliniti;

•             este o femeie insarcinata sau mama unui copil mai mic de 8 ani;

•             creste si educa doi sau mai multi copii;

•             exercita o alta tutela sau curatela;

•             din cauza bolii, a infirmitatii, a felului indeletnicirii, a departarii domiciliului de locul unde se afla bunurile minorului sau din alte motive intemeiate, nu ar putea indeplini aceasta sarcina.

Potrivit art.41 alin.(1) din Legea 272/2004, pot fi tutori persoanele fizice sau sotul si sotia impreuna, care au domiciliul in Romania si nu se afla in vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.

Persoana fizica sau familia care urmeaza a fi tutore trebuie sa fie evaluata de catre directia general de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in ingrijire. Evaluarea se realizeaza de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul persoanei sau familiei, acordandu-se prioritate membrilor familiei extinse a copilului. In sensul acestei legi, prin membrii familiei extinse care pot fi tutori, se inteleg rudele copilului pana la gradul IV inclusiv. Instanta judecatoreasca numeste cu prioritate ca tutore, daca nu se opun motive intemeiate, o ruda sau afin ori un prieten al familiei copilului, in stare sa indeplineasca aceasta sarcina. 

Persoana fizica, respectiv sotii care urmeaza a fi tutori sunt numiti pe baza prezentarii de catre directia general de asistenta si protectia copilului a raportului de evaluare a acestora. Propunerea se va face tinandu-se seama de relatiile personale, de apropierea domiciliilor, precum si de opinia copilului. 

In consecinta, se poate observa existenta unei contradictii intre dispozitiile Codului familiei si dispozitiile Legii nr.272/2004 privind Protectia si promovarea drepturilor copilului. In timp ce, art.116 din Codul familiei prevede ca, numirea tutorelui se face de catre autoritatea tutelara, art.142 alin. (1) din Legea nr.272/2004 prevede ca, instanta judecatoreasca numeste tutorele.

Avandu-se in vedere caracterul special al Legii nr.272/2004, dispozitiile acesteia se vor aplica cu prioritate.  

Dupa numirea tutorelui si in prezenta acestuia, un delegat al autoritatii tutelare va verifica la fata locului toate bunurile minorului, intocmind, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civilã, un inventar, care va fi supus aprobarii autoritatii tutelare. Creantele pe care le au fata de minor tutorele, sotul, o ruda in linie dreaptã ori fratii sau surorile tutorelui pot fi platite numai cu aprobarea autoritatii tutelare.

Articolul 127 din Codul familiei stipuleaza ca autoritatea tutelara va stabili suma anuala necesara pentru intretinerea minorului si administrarea bunurilor sale. Ea va putea modifica, potrivit imprejurarilor, aceasta sumã. Cheltuielile necesare pentru intretinerea minorului si administrarea bunurilor sale se acopera din veniturile acestuia. In cazul in care veniturile minorului nu sunt indestulatoare, autoritatea tutelara va dispune vanzarea bunurilor minorului. Daca minorul este lipsit de bunuri si nu are parinti sau alte rude care sunt obligati de lege sa-i dea intretinere, autoritatea tutelara va cere Directiei judetene sau a municipiului Bucuresti pentru probleme de munca si ocrotiri sociale sa contribuie la intretinerea lui.

In timpul tutelei, este interzisa casatoria intre tutore si persoana minora ce se afla sub tutela sa.

1.8. Neintelegerile dintre tutori

Neintelegerile dintre tutori cu privire la exercitarea atributiilor ce le revin vor fi solutionate de catre instanta, dupa ascultarea acestora, potrivit cu intereseul superior al copilului.

Ar fi interesant de vazut daca si in ce fel ar putea afecta divortul sotilor tutori masura de protectie instituita. In opinia unor autori, in aceasta privinta pot exista doua ipoteze.

Prima ar fi inlocuirea tutorilor, la cerere, pe motiv ca nu mai sunt in masura sa indeplineasca aceasta sarcina. Indepartarea lor, exclusive din considerente legate de soarta casatoriei, nu poate fi posibila date fiind ipotezele in care poate intra in discutie indepartarea de la tutela, riguros formulate in cuprinsul art.117 din Codul familiei. Daca ambii soti (sau fosti soti) ar obtine degrevarea, instanta ar urma sa decida cu privire la masura de protectie alternativa cea mai potrivita intereselor copilului. Nu este exclusa nici varianta in care, pe fundalul desfacerii casatoriei, doar unul dintre tutori sa ceara eliberarea sa, ceea ce, daca este consfintit prin hotarare judecatoreasca, are drept consecinta transferul la celalalt sot a intregului set de indatoriri fata de copil.

Cea de-a doua ipoteza porneste de la alte premise: ambii tutori doresc pastrarea tutelei. Intr-o asemenea imprejurare, indepartarea unuia sau altuia nu este posibila, desfacerea casatoriei tutorilor ar scinda tutela, asemanator efectului pe care il produce asupra ocrotirii prin parinti.

1.9. Drepturile si indatoririle tutorelui

Continutul ocrotirii prin tutela este identic cu cel al ocrotirii prin parinti. Ca urmare, tutorele are drepturi si indatoriri privitoare atat la persoana minorului, cat si la bunurile acestuia.

Conform art.123 alin.(1) din Codul familiei, "tutorele are obligatia de a ingrijii de persoana minorului”, iar potrivit alin.(2) al aceluiasi articol, "el este obligat sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, asa potrivit cu insusirile lui spre al face folositor colectivitatii”. Conform art.122 din Codul familiei, minorul pus sub tutela are domiciliul legal la tutorele sau.

Conform art.125 din Codul familiei, tutorele este indreptatit sa ceara minorul de la orice persoana care l-ar retine fara drept. Astfel, in practica judiciara s-a decis ca "tutorele are Tutorele administraza bunurile minorului si il reprezinta in actele civile pana la implinirea varstei de 14 ani. Astfel, potrivit art.124 alin.(1) din Codul familiei ”tutorele are obligatia de a administra bunurile minorului si de a-l reprezenta pe acesta in actele civile, insa numai pana la data cand acesta implineste varsta de 14 ani”. De asemenea, tutorele incuviinteaza in prealabil exercitiul drepturilor si executarea obligatiilor de catre minorul de 14 ani.

Tutorele poate incheia unele acte singur, in numele si pe socoteala minorului fara nicio incuviintare prealabila, iar alte acte numai cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare. Astfel, conform art.129 alin.(2) din Codul familiei, actele de instrainare, de gajare a bunurilor minorului, renuntarea la drepturile patrimoniale ale minorului, precum si oricare alte acte ce depasesc dreptul de a administra, nu pot fi incheiate de tutore decat cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare. Nerespectarea acestor dispozitii atrage anularea acelor acte.

Potrivit art.129 alin.(4) din Codul familiei tutorele poate instraina, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, bunurile supuse pieririi ori stricaciunii, precum si bunurile devenite nefolositoare pentru minor, daca valoarea acestora din urma nu depaseste suma de 250 de lei.

Conform art.129 alin.(1) din Codul familiei, tutorele nu poate sa faca, in numele minorului donatii si nici sa garanteze obligatia altora. De asemenea, conform art.128 din Codul familiei, "este oprit sa incheie acte juridice intre tutore, sotul, o ruda in linie dreapta ori fratii sau surorile tutorelui, de o parte, si minor, de alta parte”.

Nesocotirea acestor interdictii atrage anularea actelor astfel incheiate.      

Minorul care a implinit varsta de 14 ani poate face singur acte de conservare si acte de administrare, daca acestea din urma nu ii pricinuiesc vreo leziune. Minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate face acte de dispozitie, dar cu incredintarea prealabila a tutorelui si a autoritatii tutelare. Actele incheiate de minor fara incuviintarea prealabila mentionata, sunt anulabile (art.133 in Codul familei).

Exista unele acte, pe langa cele amintite, pe care minorul le poate face singur, fara a avea nevoie de vreo incuviintare:

a)            acte de dreptul familei (minora in varsta de 16 ani se poate casatori, minorul care a implinit varsta de 10 ani trebuie sa consimta la adoptie, recunoasterea de maternitate ori de paternitate);

b)            acte de domeniul dreptului muncii (conform art.13 alin.(1) din Codul muncii publicat in M.Of.nr. 72/2003 persoana fizica dobadeste capacitatea de munca la indeplinirea varstei de 16 ani). Art.13 alin.(2) din Codul muncii prevede ca persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostiintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea personal. Incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani si a celor puse sub interdictie este interzisa. Potrivit dreptului cooperatist. In aceste situatii, minorul exercita singur drepturile si executa tot astfel, obligatiile izvorate din contractual de munca  sau din calitatea de membru al unei organizatii cooperatiste si dispune singur de sumele de bani pe care le-a dobandit din munca proprie. Minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate sa faca depuneri la casele de pastrare si sa dispuna de aceste depuneri, potrivit regulamentului acestor case de pastrare;

c)            acte din domeniul dreptului civil: minorul in varsta de 16 ani poate sa-si faca singur testament, dar nu poate dispune de mai mult de jumatate din bunurile de care poate dipune majorul prin testament, poate accepta o donatie daca este fara sarcini sau neafectata de modalitatea conditiei, poate face acte juridice de valoare patrimoniala marunta.

Actele juridice mentionate incheiate de minor fara respectarea dispozitiilor legale sunt sanctionate cu nulitatea relativa.

In timpul exercitarii tutelei, tutorele prezinta dari de seama anuale, precum si ori de cate ori i se cere de autoritatea tutelara. Darea de seama anuala se va prezenta in termen de 30 de zile de la sfarsitul anului calendaristic si se refera la modul cum tutorele a ingrijit de persoana minorului si de administrarea bunurilor acestuia.

Autoritatea tutelara verifica socotelile privitoare la veniturile minorului si la cheltuielile facute cu intretinerea acestuia si cu administrarea bunurilor sale.

1.10. Raspunderea tutorelui

 Tutorele raspunde pentru intreaga sa activitate desfasurata in aceasta calitate. Felul raspunderii difera in functie de natura si consecintele neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a indatoririlor referitoare la persoana sau la bunurile copilului aflat sub tutela.

Raspunderea poate fi civila, administrativa sau chiar penala.

Raspunderea civila a tutorelui poate fi patrimoniala sau nepatrimoniala si intervine atunci cand acesta a cauzat prejudicii minorului pus sub tutela sa, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor sale. Fata de terti, tutorele va raspunde civil daca prejudiciile au fost cauzate de minorul pus sub tutela sa, in conditiile in care acesta din urma nu raspunde personal. Regulile dupa care se angajeaza raspunderea tutorelui sunt cele prevazute de art.998-999 din Codul civil.

Art.141 alin.(2) din Codul familiei prevede ca tutorele raspunde pentru paguba pricinuita prin culpa sa chiar daca autoritatea tutelara i-a dat descarcare de gestiune. Tutorele care inlocuieste un alt tutore are obligatia sa ceara fostului tutore repararea pagubelor pe care le-a pricinuit minorul.

Raspunderea administrativa intervine, ca si in cazul parintilor, in cazul savarsirii unor contraventii. Sanctiunea aplicabila este amenda sau inchisoarea contraventionala.

Raspunderea penala poate interveni atunci cand faptele savarsite sunt grave si intrunesc elemente constitutive ale unei infractiuni ca: rele tratamente aplicate minorului, punerea in primejdie a unei personae in neputinta de a se ingriji etc.

1.11. Incetarea functiei tutorelui si incetarea tutelei 

Cauzele care determina incetarea functiei tutorelui sunt imprejurari legate de persoana tutorelui. De aceea, incetarea functiei tutorelui nu atrage inevitabil si incetarea tutelei, acesta din urma fiind asociata unor circumstante in legatura cu persoana celui aflat sub ocrotire.

Asadar, functia tutorelui inceteaza in urmatoarele situatii:

a)            decesul acestuia sau decesul sotilor tutori, dat fiind caracterul personal al obligatiilor ce revin tutorelui;

b)            indepartarea de la tutela, ceea ce presupune ca, pe parcursul exercitarii tutelei, se iveste pricare din cauzele de incapacitate prevazute de art.117 din Codul familiei, sau ca tutorele a savarsit un abuz, o neglijenta grava, fapte care il fac nevrednic ori nu si-a indeplinit multumitor sarcina;

c)            inlocuirea tutorelui, la cererea sa daca, in cursul tutelei survine oricare din situatiile care ar indreptati refuzul acestei sarcini; 

d)            numirea altui tutore in cazul punerii sub interdictie a minorului.

Indepartarea tutorelui se face de catre autoritatea tutelara prin decizie motivata, ce poate fi atacata la autoritatea tutelara ierarhic superioara si apoi pe calea contenciosului administrative.

Daca incetarea functiei tutorelui nu coincide cu incetarea tutelei, pana la numirea noului tutore, va fi instituita curatela copilului.

                Cauzele de incetare a tutelei nu sunt expres prevazute dar, tinand seama de finalitatea si de specificul institutiei, momentul final al ocrotirii prin tutela este marcat de:

a)            implinirea varstei de 18 ani de catre minorul ocrotit;

b)            casatoria minorei peste 16 ani si dobandirea capacitatii depline de exercitiu de catre aceasta;

c)            parintii minorului au fost identificati, au reaparut (in urma disparitiei sau a declararii mortii) sau li s-a ridicat sanctiunea decaderii din drepturile parintesti;

d)            minorul moare sau este declarat mort prin hotarare judecatoreasca definitiva;

e)            a fost ridicata punerea sub interdictie pronuntata impotriva parintilor firesti ai minorului.

1.12. Obligatiile tutorelui la incetarea sarcinii tutelei 

 La incetarea tutelei ori incetarea functiei, tutorele va prezenta o dare de seama generala si numai dupa ce aceasta a fost primita si acceptata de autoritatea tutelara si s-au predate si bunurile minorului, tutorele va fi descarcat de gestiune. Aceasta dare de seama se prezinta in termen de 30 de zile de la incetarea tutelei.

CAPITOLUL 2

Curatela minorului

2.1. Notiunea si categoriile de curatela

Curatela este o institutie de ocrotire juridica a intereselor unei persoane care poate fi capabila, cu capacitate de exercitiu restransa ori lipsita de capacitate de exercitiu. In ultimele 2 situatii curatela nu modifica incapacitatea celui ocrotit, curatorul fiind chemat sa tina locul parintilor sau al tutorelui fie numai cu privire la anumite acte, fie cu privire la toate atributiile, dar numai in mod provizoriu.

                Curatela minorului se instituie in urmatoarele cazuri:

a)            cand exista contrarietate de interese intre parinte ori tutore si minor. Astfel, autoritatea tutelara este obligata sa numeasca un curator ori de cate ori la o mostenire, alaturi de minor, vine unul sau ambii parinti, sau in procesele de iesire din indiviziune, daca apar, alaturi de minor si cu interese contrare, unul sau ambii parinti;

b)            cand, din cauza bolii ori din alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele minorului pe care il reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;

c)            cand, pana la numirea sau inlocuirea tutorelui unui minor, este nevoie de o perioada mai indelungata si se impune luarea unor masuri provizorii;

d)            cand s-a facut o cerere de punere sub interdictie a unui minor, lipsit de ocrotirea parinteasca si caruia nu i s-a instituit inca tutela, asadar pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie.

Curatela se instituie cu respectarea aceleasi proceduri ca si in cazul tutelei minorului, de catre autoritatea tutelara de la domiciliul minorului, la sesizarea persoanelor prevazute de art. 115 din Codul familiei.

Potrivit art. 44 C. pr. civ, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta nr. 138/ 2000, "in caz de urgenta, daca persoana fizica lipsita de capacitatea de exercitiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal, instanta, la cererea partii interesate, va putea numi  un curator special, care sa o reprezinte pana la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. De asemenea instanta va putea numi un curator special in caz de conflict de interese intre reprezentant si cel reprezentat…”.

Aceste dispozitii se aplica si persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa.

Numirea curatorului este de competenta instantei sesizata cu cererea de chemare in judecata.

2.2. Reprezentarea sau incuviintarea actelor minorului

Ocrotirea minorului aflat sub curatela se infapuieste prin reprezentarea acestuia daca nu a implinit 14 ani si prin incuviintarea actelor minorului cu capacitate de exercitiu restransa (intre 14-18 ani).

2.3. Incetarea curatelei

Curatela ia sfarsit daca au incetat cauzele care au determinat instituirea ei. De asemenea, curatela ia sfarsit odata cu incetarea incapacitatii ori a restrangerii capacitatii de exercitiu.

Competenta de a decide anularea de instituire a curatelei, ca act administrativ, apartine instantelor judecatoresti, iar nu a autoritatii tutelare.

Curatorul poate cere inlocuirea sa dupa 3 ani de la numire, conform art. 156 din Codul familiei.

CAPITOLUL 3

Minorul interzis

3.1. Punerea sub interdictie a minorului

Conform  art. 142 din Codul familiei, poate fi pus sub interdictie si minorul. In cazul in care minorul pus sub interdictie se gaseste sub ocrotirea parintilor, el ramane sub aceasta ocrotire pana devine major, cand, daca se va mai afla sub interdictie i se va numi un tutore. In cazul in care minorul se gaseste sub tutela la data punerii sub interdictie, autoritatea tutelara poate decide mentinerea acelui tutore ori numirea unuia nou.

Interdictia poate fi ceruta, conform art. 143 Codul familiei de catre toti cei prevazuti in art. 115 al aceluiasi cod si numai in cazurile limitativ prevazute in art. 142 si anume pentru alienatie mintala ori debilitate mintala, care provoaca lipsa de discernamant, iar nu si pentru alte situatii sau deficiente fizice, care nu provoaca o astfel de lipsa de discernamant.

3.2. Aplicarea regulilor tutelei minorului

Tutela celui pus sub interdictie functioneaza dupa regulile de la tutela minorului, care nu implinit varsta de 14 ani, cu exceptia cazurilor cand legea dispune altfel. (art. 147 din Codul familiei).Punerea sub interdictie a minorului suferind de alienatie sau debilitate mintala permite ocrotirea acestuia, conform starii in care se gaseste, si dupa varsta de 14 ani, fara intrerupere. Pe de alta parte, scopul specific al tutelei minorului interzis il constituie vindecarea si imbunatatirea conditiilor lui de viata.

CAPITOLUL 4

Atributiile autoritatii tutelare in legatura cu tutela minorului,  curatela acestuia si cu punerea sub interdictie a minorului

4.1. Atributiile privind tutela minorului

                In legatura cu instituirea tutelei, autoritatea tutelara are mai multe atributii:

•             deschiderea tutelei si numirea tutorelui;

•             pana la intrarea in functie a tutorelui se poate lua masura provizorie a numirii unui curator;

•             comunicarea numirii tutorelui, acestuia, in scris;

•             afisarea de numire a tutorelui la sediul primariei.

In legatura cu numirea minorului prin tutela, in timpul acesteia, autoritatea tutelara are urmatoarele atributii:

•             trimiterea unui delegate care sa verifice, la fata locului si in prezenta tutorelui, situatia tuturor bunurilor minorului, intocmind un inventar care se supune spre aprobarea autoritatii tutelare;

•             stabilirea sumei anuale, care este necesara minorului pentru intretinerea sa si pentru administrarea bunurilor lui;

•             incuviintarea actelor juridice privitoare la bunurile minorului, care depasesc dreptul de administrare; incuviintarea se da tutorelui, cand minorul are sub 14 ani, ori minorului cand are peste aceasta varsta;

•             incuviintarea ridicarii sumelor depuse pe numele minorului la casele de pastrare, care intrec nevoile intretinerii lui si ale administrarii bunurilor sale, precum si a titlurilor de valoare depuse la casele de pastrare;

•             numirea unui curator ori de cate ori se ivesc interese contrare intre tutore si minor, altele decat acelea care atrag excluderea ori indepartarea de la tutela;

•             incuviintarea data minorului pentru schimbarea felului invataturii ori a pregatirii profesionale sau de a avea o alta locuinta decat aceea a tutorelui;

•             acordarea tutorelui, prin apreciere, a unei remuneratii;

•             exercitarea unui control efectiv si continuu asupra activitatii tutorelui, putand cere colaborarea organelor administratiei de stat si a institutiilor de ocrotire;

•             primirea darilor de seama, anuale si generala, verificarea gestiunii si descarcarea tutorelui;

•             daca este cazul, indepartarea tutorelui de la tutela ori inlocuirea tutorelui.

4.2. Atributii privind curatela minorului

                Aceste atributii sunt:

•             instituirea curatelei, in conditiile legii;

•             in anumite cazuri si conditii da instructiuni curatorului;

•             incuviinteaza unele acte ce urmeaza a fi savarsite cu privire la bunurile persoanei aflate sub curatela;

•             exercita control asupra felului in care curatorul isi indeplineste atributiile;

•             inlocuirea curatorului ori ridicarea curatelei.

4.3. Atributii privind minorul interzis

                Aceste atributii sunt corespunzatoare celor privind tutela minorului, deoarece tutela celui pus sub interdictie este supusa, daca nu se prevede altfel, regulilor tutelei minorului.

Bibliografie

1)            Conf.univ.dr.Adriana CORHAN, Dreptul familiei, teorie si practica, Editu-ra Lumina Lex, Bucuresti, 2006;

2)            Alexandru BACACI, Viorica-Claudia DUMITRACHE, Codruta HAGEANU, Dreptul familiei, Editia a IV-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2005;

3)            Ion P.FILIPESCU, Andrei I.FILIPESCU, Tratat de dreptul familiei, Editia a VIII-a, revizuita si completata, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006;

4)            Florian EMESE, Protectia drepturilor copilului, Editura C.H.Beck, Bucu-resti, 2006;

5)            Florin MOTIU, Dana MOTIU, Protectia drepturilor copilului pe plan in-tern si international, Editura Mirton, 2008;

6)            Codul familiei;

7)            Codul penal;

8)            Legea 272/2004 privind Protectia si promovarea drepturilor copilului;

9)            Decret nr. 31/1954 din 30/01/1954 publicat in Buletinul Oficial nr. 8 din 30/01/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.

Stiri pe aceasta tema

Minorul sub tutela poate intra in "protectia" Consiliului de Familie
Noul Cod Civil reglementeaza, la articolele 124 – 132, Consiliul de Familie. Acesta este cu totul diferit, ca si componenta, rol si situatii in care se constituie, de institutia cu aceeasi denumire reglementata prin Legea nr.217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie.
Curatela instituita la Judecatoria Focsani, la solicitarea unei alte instante egale in grad
Judecatoria Focsani a luat masura instituirii unei curatele pentru un medic vrancean, la solicitarea Judecatoriei Ploiesti, demers initiat in cadrul unui dosar in care se judeca luarea masurii internarii medicale. Medicul de familie este cercetat la Ploiesti pentru ultraj si refuz de recoltare a probelor biologice, in urma unui incident din vara anului trecut, cand a si fost arestat preventiv.
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati