| |
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA Facultati de drept
Cariera
Burse Concursuri Lucrari Ora de practica Fun
drept_vamal_comparat.docx
35 descarcari
Referat - Drept vamal comparat
In evolutia dreptului romanesc, tratamentul reglementarilor si teoretizarilor din domeniul dreptului vamal din cadrul altor discipline s-a justificat pana la un anumit punct, justificare bazata prin conditiile sociale, istorice, politice si economice. La inceput, reglementarile cu caracter de drept vamal au venit in complinirea regularizarii unor relatii interstatale, astfel ca ele aveau un pronuntat caracter politic.

Discutii similare pe forum

Drept comparat - scris de adakashy - 6 raspunsuri
imi trebuie ceva de drept comparat pt inceperea urmarii penale .. din cat mai multe state... orice ajutor e bine venit ... va multumesc mult!
Drept comparat despre ultraj - scris de flaviusnet - 1 raspunsuri
poate cineva sa-mi spuna daca exista ceva scris despre ultraj in dreptul comparat, sau in dreptul comunitar? un tratat, brosura, orice...multumesc mult!!
Drept comparat - legitima aparare - scris de siad - 4 raspunsuri
Poate cineva sa ma ajute cu un material referitor la legitima aparare?
Drept comparat procedura penala - scris de adakashy - 2 raspunsuri
trebuie sa fac o lucrare de drept comparat pe procedura penala din cat mai multe state ... urmarirea penala in mod special... help....pls
Act vamal falsificat - scris de Sparrow - 1 raspunsuri
Distinsi membri,as avea nevoie de ceva lamuriri privind notiunea de "act vamal".Detaliind putin,la orice birou vamal,inainte de vamuirea unui autoturism trebuie completata o cerere tip de vamuire care sa contina datele proprietarului,datele masinii si semnatura proprietarului (a nu se confunda cu declaratia vamala de import). Intrebarea mea este daca respectiva cerere -in fapt,un banal tipizat- reprezinta un act vamal sau e un simplu inscris sub semnatura privata? M-ar ajuta foarte m...

Capitolul I. Dreptul vamal ramura distincta de drept

Sectiunea 1. Notiunea dreptului vamal

Sectiunea 2. Obiectul dreptului vamal

Sectiunea 3. Raportarea dreptului vamal la alte

ramuri de drept

 3.1 Drept financiar - drept vamal              

3.2 Drept administrativ - drept vamal

3.3 Dreptul transporturilor - dreptul vamal

3.4 Dreptul comertului intern si international - dreptul vamal

3.5 Dreptul mediului inconjurator, dreptul

concurentei si dreptul comunitar - dreptul vamal

Capitolul II. Raportul juridic vamal

Sectiunea 1. Elemente specifice ale raportului juridic de drept vamal

 Capitolul I

Dreptul vamal ramura distincta de drept

Sectiunea 1. Notiunea dreptului vamal

Intrucat se poate pune intrebarea daca exista sau nu un drept vamal, in lucrarile multor specialisti parerile au fost impartite in doua idei principale, si anume afirmandu-se intr-o prima opinie ca activitatea vamala poate fi studiata odata cu celelalte ramuri de drept conexe, cum ar fi dreptul financiar, dreptul comertului intern si international, dreptul transporturilor etc, astfel ca nu se poate vorbi despre existenta unui drept vamal, iar intr-o a doua opinie (la care ne raliem) se sustine ca exista un drept vamal, precum si raporturi specifice de drept vamal, idee argumentata de volumul mare al reglementarilor juridice in materie si, totodata, de procedurile vamale deosebit de complexe pentru realizarea carora devin operante o multitudine de dispozitii. Un alt argument in sustinerea acestei idei il constituie si existenta reglementarilor vamale de ordin specific in multe dintre instrumentele juridice internationale de natura economica (tratate).

Tinand seama de cele afirmate mai sus, putem spune ca "activitatea vamala este formata din multitudinea activitatilor reglementate de lege si de alte acte normative, desfasurate de organele competente, cu participarea importatorilor, a exportatorilor sau a reprezentantilor acestora, cu scopul realizarii operatiilor de import-export, in asa fel incat acestea sa se infaptuiasca cu respectarea intocmai a obligatiilor ce le au catre stat"1.

Astfel, dreptul vamal se poate defini ca o ramura distincta de drept, care face parte din sistemul dreptului romanesc, cu un obiect propriu, o reglementare proprie si o categorie aparte de raporturi, ce prezinta anumite caracteristici.

Dreptul vamal, ca ramura a sistemului de drept din Romania, este format din totalitatea normelor juridice legiferate de puterea legislativa care reglementeaza activitatea vamala "in scopul realizarii actului vamal in bune conditii pe de o parte, iar pe de alta parte, in scopul prevenirii actiunilor de evaziune fiscala de natura vamala si a savarsirii oricaror infractiuni din acest domeniu"2.

Sectiunea 2. Obiectul dreptului vamal

Determinarea obiectului oricarei ramuri de drept este necesara, intrucat in raport de aceasta se particularizeaza si se realizeaza gruparea normelor de drept pe fiecare ramura in parte.

Obiectul dreptului vamal il constituie "apararea directa a intereselor economice ale statului, avand in vedere ca pentru perceperea impozitului indirect pe care il reprezinta taxa vamala se desfasoara o multitudine de activitati absolut necesare, iar eludarea acesteia lezeaza interesele legale ale societatii"`.

Normala desfasurare a activitatii vamale si, odata cu aceasta, realizarea unui venit substantial si foarte necesar la bugetul statului este asigurata prin respectarea indatoririlor importatorilor si exportatorilor, precum si a persoanelor fizice, care uneori realizeaza raportul juridic vamal.

Sectiunea 3. Raportarea dreptului vamal la alte ramuri de drept

Normele juridice, ca elemente constitutive ale dreptului, instituite de puterea publica sau recunoscute de catre aceasta, a caror respectare este asigurata, la nevoie, prin forta coercitiva a statului, sunt strans legate intre ele, alcatuind un tot unitar, oricat de deosebite ar fi prin continut. Un ansamblu distinct de norme juridice, care se leaga organic intre ele si reglementeaza relatii sociale ce au acelasi obiect si utilizeaza aceeasi metoda de regle¬mentare, formeaza ramura de drept. Ramurile de drept se gasesc intr-o stransa interdependenta, nefiind izolate unele de altele.

Intrucat "dreptul public priveste constituirea statului si a puterilor publice, raporturile dintre stat si particulari si, in general, toate actele facute de persoanele care lucreaza in vederea unui interes general in virtutea unei delegari directe sau indirecte a statului"2, putem include ramura dreptului vamal in dreptul public.

Pornind de la faptul ca actul vamal este deosebit de complex, deoarece in procesul activitatii vamale se inmanuncheaza aplicarea mai multor dispozitii reglementate de alte ramuri ale dreptului ce fac parte din sistemul dreptului romanesc, putem spune ca dreptul vamal se afla intr-o stransa interferenta cu acestea. Se observa, astfel, ca dreptul vamal are o multitudine de legaturi cu ramuri de drept cum sunt: dreptul financiar, dreptul administrativ, dreptul transporturilor, dreptul comercial si dreptul comertului international, dreptul mediului inconjurator, dreptul concurentei, dreptul comunitar, dreptul international privat, dreptul civil etc.

3.1 Drept financiar - drept vamal              

Relatiile financiare din zilele noastre, cum de altfel si cele vamale, reprezinta rezul¬tatul unui proces istoric complex, care a fost si este influentat de evolutia vietii econo-mico-sociale, astfel ca gradul de dezvoltare a relatiilor financiare este strans legat de nivelul si evolutia statului. Odata cu instituirea fortei publice statale a aparut si necesitatea unor mecanisme de procurare a mijloacelor materiale si banesti pentru intretinerea structurilor acesteia.

Dreptul financiar este definit ca fiind "ansamblul unitar de norme juridice care reglementeaza relatiile financiare, ca relatii sociale, in forma economica, de formare, administrare, intrebuintare si control al resurselor financiare publice, apartinand statului, colectivitatilor locale si institutiilor publice"1.  

Dreptul financiar cuprinde norme juridice relative la constituirea fondurilor si contributiilor cuvenite bugetului public, la reglementarea cheltuielilor bugetare, la relatiile - care deriva din aceste norme - dintre stat si autoritatile colectivitatilor locale, pe de o parte, si persoanele fizice sau juridice, pe de alta, el nelimitandu-se numai la norme juri¬dice referitoare la impozite, taxe, contributii, ci cuprinde si norme in conformitate cu care statul isi asigura sub orice forma resursele financiare.

Intrucat dreptul vamal indeplineste activitati menite sa conduca la alimentarea bugetului de stat sub forma perceperii taxelor vamale, el este strans legat de dreptul financiar.

Mecanismul sistemului vamal este creat si "opereaza direct in acest domeniu, in legatura cu intregul sistem financiar instituit de stat la un moment dat"2. In aceasta perspectiva, observam ca finalitatea dreptului vamal obtinuta prin implinirea scopului sau este in fapt izvor material pentru ramura dreptului financiar, desigur nu unicul si nici cel mai important.

3.2 Drept administrativ - drept vamal

Dreptul administrativ care pune in lucrare principiile constitutionale privind organizarea si desfasurarea administratiei de stat, a asa-numitelor «servicii publice», este definit ca fiind "ramura a dreptului public ce reglementeaza relatiile sociale din sfera administratiei publice, precum si pe cele de natura conflictuala, dintre autoritatile administratiei publice sau alte autoritati statale, pe de o parte, si cei vatamati in drepturile lor prin actele administrative ale acestor autoritati, pe de alta parte"3.

Legatura dreptului vamal cu dreptul administrativ este determinata prin prisma acelor raporturi - numite «de administratie activa» - care privesc aplicarea legii si prestarea de servicii publice, in limitele legii, de catre structuri statale si alte subiecte publice si care devin un adevarat drept comun pentru dreptul vamal. Natura diferita a normelor prin care este reglementat dreptul vamal fata de cea a normelor administrative, precum si deose¬birea de relatii sociale reglementate, fac ca dreptul vamal sa capete o diferenta specifica.

3.3 Dreptul transporturilor - dreptul vamal

Sistemul transporturilor reprezinta o ramura importanta a productiei materiale, indispensabile unei societati civile modeme, obiectul activitatii de transport constituindu-1 deplasarea in spatiu de marfuri si calatori supuse contractului de transport. Deplasarea in spatiu de marfuri reprezinta "prelungirea procesului de productie, pe care il continua si desavarseste, astfel ca activitatea de transport adauga la valoarea marfurilor, contribuind in acest mod la formarea venitului national"1.

In procesul de executare a actului vamal sunt operante o serie de dispozitii interne si reglementari internationale care privesc transportul marfurilor pe calea ferata, pe caile rutiere, navale sau aeriene, astfel ca si aceasta ramura a dreptului romanesc se afla in stransa concordanta cu dreptul vamal. in ce priveste desfasurarea transportului in regim international, la incheierea unui contract de transport este important ca partile sa negocieze si clauze care cuprind obligatiile carausului privitoare la operatiunile de tranzit prin vama sau asumarea riscurilor pentru intarzierile impuse de formalitatile vamale de la punctele de frontiera prin care trece marfa.

3.4 Dreptul comertului intern si international - dreptul vamal

Domeniul dreptului comercial roman, ca ramura a dreptului privat, cuprinde "ansamblul normelor legale care reglementeaza actele si faptele de comert si statutul juridic al comerciantului"2.

Globalizarea comertului - trasatura definitorie a societatii umane la sfarsit de secol - si-a abandonat frontierele nationale si a patruns pe acele piete unde cererea de produse si valori este remuneratorie. Complexitatea operatiunilor comerciale cu elemente de extra¬neitate "conduce uneori la situatii in care marfurile unui comerciant se afla, depozitate sau in tranzit, in tari straine"3.

Dreptul comertului international este format din raporturile juridice comerciale la care participa persoane straine. Daca partile aleg legea romana ca lex causae, raporturile sunt guvernate de Codul comercial, precum si de norme cuprinse in conventii internationale. Tinand cont de raporturile cu elemente de extraneitate la care participa comerciantii, se poate afirma ca dreptul vamal isi gaseste aplicare in domeniul practicilor comerciale pe plan intern si international.

Este de neconceput ca desfasurarea comertului sa se faca fara cunoasterea si, mai ales, fara respectarea dispozitiilor legale fiscale si vamale, "intrucat profitul comerciantilor este supus impozitarii directe, operatiunile comerciale (livrarile de bunuri mobile si prestarile de servicii) sunt impozitate indirect, prin taxa pe valoare adaugata, in timp ce importurile sunt supuse taxelor vamale"4.

Reglementarile vamale interne si internationale referitoare la conduita comerciantilor sau la bunurile ce trec peste granita afecteaza desfasurarea circulatiei bunurilor intr-o mare masura.

Din practica relatiilor comerciale s-a constatat ca orice schimbare in politica vamala atrage imediat si o schimbare a politicii desfasurarii activitatii sale comerciale, indiferent de sfera spre care este centrata afacerea sa - industrie, servicii, comert - si indiferent de regimul sub care se deruleaza activitatea sa - intern sau international.

Modul in care comerciantul isi organizeaza activitatea in sfera comertului intern, mergand de la directionarea faptelor sale de comert spre un domeniu mai profitabil si pana la stabilirea unei alte politici a preturilor, se impune a fi schimbat in functie de schimbarea tarifelor vamale si a dispozitiilor legilor ramase in vigoare.

In planul comertului international, reglementarile vamale au o importanta deosebita. Regulile INCOTERMS in vigoare din 2000 acorda o evidenta importanta clauzelor care privesc obligatiile vamale ale partilor in tranzactiile comerciale, si anume cui ii revin aceste obligatii de achitare a obligatiilor vamale rezultate din trecerea marfii din tara de origine a marfii in tara de receptie a marfii sau printr-o tara de tranzit, "acestea fiind stipulate in fiecare din cei 14 termeni principali, reprezentand un termen pilon al nego¬cierii si acceptarii termenului codificat de comert international ce urmeaza sa opereze intre parti"1.

3.5 Dreptul mediului inconjurator, dreptul concurentei si dreptul comunitar - dreptul vamal

Se pot distinge serioase legaturi intre dreptul vamal si aceste ramuri de drept, desi aparent ar fi distincte de acesta.

In ceea ce priveste dreptul mediului inconjurator, toate tarile trebuie sa adopte norme juridice adecvate scopului de cooperare pentru solutionarea problemelor legate de mediul inconjurator, in cadrul carora un loc insemnat il au reglementarile vamale, pentru ca acestea impun sanctiuni radicale contra circulatiei de produse poluatorii (deseuri si substante toxice).

"Dreptul comunitar si dreptul concurentei se regasesc in contactul cu dreptul vamal, in special in practicile protectioniste la care recurg state (in speta, din Uniunea Europeana) sau grupuri de state pentru a-si proteja propriile piete de invazia unor produse mai ieftine, dar mai putin competitive, sau impotriva altor practici comerciale neconcurentiale. Pentru a realiza o astfel de protectie, reglementarile vamale sunt chemate sa dea expresie juridica vointei de stat sau de grupare de state retinuta de obicei in tratate si acorduri internationale"2.

Capitolul II

Raportul juridic vamal

Sectiunea 1. Elemente specifice ale raportului juridic de drept vamal

Raportul juridic de drept vamal. Elemente specifice ale raportului juridic de drept vamal

Normele juridice, avand un caracter abstract, se realizeaza prin intermediul raportu¬rilor juridice, raportul juridic fiind definit ca "un raport social, concret-istoric, volitional, reglementat de norma juridica, in cadrul caruia participantii se manifesta ca titulari de drepturi si obligatii prin exercitarea carora se realizeaza finalitatea normei juridice"3.

Faptele juridice, ca izvoare ale raportului juridic de drept vamal, reprezinta acele imprejurari care, potrivit legii, dau nastere, modifica sau sting raporturi juridice, provo¬cand, prin aceasta, anumite consecinte juridice.

Faptele juridice pot imbraca forma eveni¬mentelor sau a actiunilor umane. Evenimentele sunt imprejurari care se petrec indepen¬dent de vointa oamenilor, iar actiunile umane reprezinta acele manifestari de vointa ale oamenilor, cu caracter licit sau ilicit, si pot fi constitutive, modificatoare, instinctive sau impeditive.

Raporturile juridice de drept vamal sunt acele raporturi cu structura specifica, care apar in cursul realizarii actului vamal in sine, natura raportului de drept vamal fiind patrimoniala.

Subiectii principali ai raportului juridic de drept vamal sunt, pe de o parte, organele vamale - ca reprezentanti ai statului, mai exact ai organelor financiare ale acestuia, iar pe de alta parte, persoanele fizice sau juridice, importatori, exportatori sau reprezentanti ai acestora.

Vom prezenta, in continuare, particularitatile pe care le prezinta raporturile juridice de drept vamal.

O particularitate distincta a raportului juridic de drept vamal o constituie faptul ca acesta este un raport juridic de putere prin instituirea statului - reprezentat prin organul vamal abilitat sa actioneze in numele lui pentru aplicarea legislatiei vamale - in pozitia de beneficiar unic al executarii obligatiei patrimoniale din acest raport, si nu numai, el avand in sfera reglementarilor vamale, si o functie de garant si aparator al respectarii conduitei impuse. Suntem astfel in fata aplicarii regimului juridic de drept public prin existenta acestei pozitii juridice inegale a partilor, opuse egalitatii prevazute de regimul de drept privat, la fel ca in cazul raportului juridic de drept financiar.

Astfel, structura raportului juridic bugetar, cu subiectele, continutul si obiectul lui, poate constitui un punct de plecare in practica sociala ce genereaza raporturile juridice de drept vamal.

Continutul raportului juridic de drept vamal este format din ansamblul drepturilor, prerogativelor, obligatiilor pe care subiectii participanti la infaptuirea actului vamal le au in baza legii.

In legatura cu obiectul raportului juridic de drept vamal, acesta priveste stabilirea legalitatii operatiei vamale si finalizarea acesteia prin incasarea de catre stat a drepturilor ce i se cuvin si prin satisfacerea cerintelor importatorului, exportatorului sau persoanei fizice in indeplinirea solicitarilor din declaratia adresata organelor specializate din domeniul vamal.

Functia complexa a raportului juridic de drept vamal face ca acesta sa fie diferit de raportul juridic financiar, astfel ca prin reglementarea raporturilor juridice de drept vamal nu se urmareste doar obtinerea de venituri fiscale, ci si crearea de catre stat a unui instrument de coordonare a activitatii de comert exterior, considerandu-se ca "prin intermediul resorturilor de politica vamala pot fi incurajate anumite importuri, descurajate altele, se favorizeaza exportul, se pot promova sau nu relatii comerciale cu anumite piete (nationale sau regionale), pot fi protejate anumite activitati ale agentilor economici interni impotriva concurentei partenerilor din exterior, de natura sa impiedice dezvoltarea unui sector al productiei sau al desfasurarii acesteia"1.

O alta particularitate a raportului juridic de drept vamal o constituie faptul ca acesta nu se termina intotdeauna la acordarea liberului de vama, adica la incheierea operatiunii, existand situatii intermediare in care unele drepturile si obligatii ale organelor vamale ori ale importatorilor sau exportatorilor se extind dincolo de infaptuirea actului vamal, situatii cum ar fi regimul de antrepozitare, de tranzitare sau dreptul organelor vamale de a con¬trola la agentii economici operatiunile vamale intr-o perioada de cinci ani.

Organele vamale, purtatoare ale autoritatii de stat, actioneaza si in scopul de a preveni si descoperi fraudele comerciale de natura vamala, precum si infractiunile de o asemenea natura.

Raportul juridic de drept vamal prezinta unele elemente specifice referitoare la taxe proprii, concepte si terminologie proprie, materie impozabila, precum si reglementare proprie.

In ceea ce priveste taxele din domeniul vamal, acestea au fost clasificate in literatura de specialitate dupa mai multe criterii, astfel:

- dupa obiectul impunerii, in: taxe de import, de export si de tranzit;

- dupa scopul impunerii: taxe vamale protectioniste si taxe vamale cu caracter fiscal;

- dupa modul de percepere se impart in: taxe specifice, taxe ad valorem si mixte;

- dupa modul de fixare: taxe autonome, conventionale, preferentiale si de retorsiune (antidumping si compensatorii);

- dupa gradul de protectie, se impart in: taxe literale, egalizatoare, restrictive si

prohibitive.

Un alt element specific al raportului juridic de drept vamal se refera la existenta unor concepte si termeni specifici utilizati numai in aceasta sfera a dreptului vamal, care au aparut in practica din acest domeniu fie prin uzante indelungate, fie prin preluarea lor din legislatia internationala cu continut vamal, cum ar fi: «teritoriu vamal», «politica vamala», «regim vamal», «zona de comert liber», «uniune vamala» etc.

In considerarea ideii ca dreptul vamal este o ramura distincta de drept - idee exprimata mai sus - vin si constatarile ca in domeniul vamal exista un mare volum al legislatiei cu caracter specific, relatiile sociale din domeniul vamal dobandind caractere proprii si de o deosebita complexitate, iar multe probleme din aceasta sfera nefiind inca clarificate. Dupa 1990, intrucat a fost necesar ca activitatea vamala sa fie apreciata dintr-o noua perspectiva, dreptul vamal ar trebui sa fie vazut ca o ramura de sine statatoare, cu norme si institutii juridice specifice, fiind imperios necesara edictarea de reglementari specifice care pot duce la intarirea sistemului vamal din Romania si asigurarea unor conditii mai bune pentru desfasurarea raporturilor de drept vamal.

BIBLIOGRAFIE

1.            Aurel Teodor MOLDOVAN - DREPT VAMAL

2.            Dan Drosu Saguna, Dan Sova – DREPT FINANCIAR PUBLI

Stiri pe aceasta tema

Se cauta membri pentru Asociatia Romana pentru Studiul Dreptului Comparat si a Dreptului International Privat
Asociatia Romana pentru Studiul Dreptului Comparat si a Dreptului International Privat isi deschide portile pentru noi membri. Inscrierea se face prin semnarea adeziunilor, online (www.racip.org; office_racip@yahoo.com; f.ciutacu@yahoo.com) sau la sediul asociaţiei din Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 5, et. 4, ap. 9, sector 5, Bucureşti.
Premiera in domeniul vamal: SUA si UE au semnat un acord de validare comuna
Uniunea Europeana si Statele Unite au elaborat procedura de validare comuna in sensul recunoasterii reciproce intre Operatorii Economici Autorizati (AEO) si Programul Statelor Unite de parteneriat vami-comert impotriva terorismului (C-TPAT), potrivit unui comunicat de presa remis de cei de la Deloitte Tax.
Deloitte Tax: Regimul vamal din Romania intra integral sub incidenta legislatiei europene
Incepand cu 1 ianuarie 2012, operatiunile vamale efectuate inainte de aderare nu mai fac obiectul controalelor autoritatilor vamale, termenul de prescriptie de 5 ani fiind depasit. Orice control vamal trebuie acum sa respecte legislatia europeana, direct aplicabila in toate statele membre, avertizeaza consultantii DeloitteTax.
CSM sustine eliminarea competentei DNA in cazul infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala si din Codul Vamal
Consiliul Superior al Magistraturii sprijina restrangerea ariei de competenta ceruta de Directia Nationala Anticoruptie in cazul infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala si din Codul Vamal, in vederea ,,eficientizarii activitatii". Cauzele privind aceste infractiuni ar urma sa fie preluate de celelalte parchete si DIICOT.
Bostina & Associates Financial Consulting acorda consultanta intr-un proiect cu fonduri UE in sectorul vamal
Ministerul Finantelor Publice a selectat, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala a Vamilor, societatea Bostina & Associates Financial Consulting (BAFC) pentru a acorda servicii de consultanta in vederea elaborarii unui studiu de fezabilitate pentru intarirea activitatii de supraveghere si control vamal efectuat de echipele mobile.
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati