| |
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA Facultati de drept
Cariera
Burse Concursuri Lucrari Ora de practica Fun
poprirea.docx
91 descarcari
Referat - Poprirea
Poprirea reprezinta o forma de executare silita indirecta prin care se valorifica sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale, urmaribile, datorate debitorului urmarit de catre o terta persoana, creditorul subrogandu-se in mod conditionat si provizoriu in drepturile acestuia din urma.

Discutii similare pe forum

Poprirea pe salariu - scris de Napoleon - 6 raspunsuri
Am o sentinta judecatoreasca investita - o condamnare pe 215 C.P. si in latura civila daune catre partea vatamata - pe care o reprezint - in valoare de vreo juman de miliard. Am fost la un executor judecatoresc care mi-a luat o groaza de bani pentru a-mi spune ceea ce stiam deja: ca firma al carui administator ne-a inselat si alaturi de care raspunde in solidar nu are disponibil in cont... Eu vreau sa execut asupra mobilelor debitorului (caci nu are imobile), printre acestea fiind si salariu...
Poprirea si ...prescriptia - scris de radu_m - 9 raspunsuri
In cazul in care s-a poprit contul unui debitor persoana fizica, dar acesta nu ruleaza nici-o suma prin acest cont, neavand venituri din salarii , ce se intampla cu executarea silita inceputa prin aceasta forma de executare (poprirea) ?
Poprirea conturilor MAI - scris de Radulian - 0 raspunsuri
Buna ziua. Speta prezentata este urmatoarea: S-a inceput executarea silita a MAI, a fost acceptata de instanta, a fost poprit contul de trezorerie al MAI, dar in baza unui ordin al ministrului nu se pot lua banii intrucat acesta prevede ca trebuie sa existe-din toata masa monetara- o suma individualizata pentru executari silite. Ori MAI nu individualizeaza aceasta suma de luni de zile. Ce se poate face in acest caz pentru a obtine totusi sumele cuvenite ? Multumesc frumos.
Poprirea pe conturi legala sau nu? - scris de flooderonline - 2 raspunsuri
Buna ziua doamnelor, domnisoarelor si domnilor avocati. Lucrez la jandarmi. Am si eu o problema cu o executare silita pusa de un executor judecatoresc care nu imi da pace deloc. Cu ceva timp in urma am avut niste credite iar din cauza reducerilor salariale nu am mai avut posibilitatea sa le platesc. Am o executare silita de ceva timp pe statul de plata pusa de angajator in valoare de 350 ron. Presupun ca este 1/3 din salariul net. Toate bune si frumoase pana acum 1 luna jumatate cand am avut sur...
Pot fi executata silit eu sau nepotii? Cum se face poprirea? - scris de amyflory65 - 1 raspunsuri
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor avocati, Va relatez urmatoarele: Succesiunea s-a facut imediat dupa decesul mamei mele ( anul 1996), s-a facut legal cu multi ani in urma printr-un notariat, astfel: - drepturile sotului supravietuitor respectiv drepturile de mostenire ale tatalui meu, conform regulile de la mostenirea legala si dispozitia legala prevazuta de art. 2 din legea 319/1944, ...

Poprirea, ca modalitate de executare silita, prezinta o serie de avantaje, in sensul ca aceasta se realizeaza prin intermediul unei proceduri ce confera rapiditate in recuperarea creantelor, iar riscurile creditorului in cadrul acestei proceduri sunt mult mai reduse decat in cazul celorlalte forme de executare silita indirecta. In acelasi timp, in poprire poate interveni mai rar reaua-credinta a debitorului, intrucat procedura acorda tertului poprit posibilitatea de a plati direct creditorului, iar tertul poprit nu are nici un interes practice de a se opune la aceasta executare silita.

In cadrul unei popriri se regasesc trei raporturi juridice distincte. Doua dintre aceste raporturi juridice sunt raporturi de creanta de drept substantial, care preced infiintarea poprii, fiind vorba despre raportul juridic dintre organul fiscal si contribuabil, din care ia nastere creanta fiscala, si raportul juridic dintre debitorul urmarit si tertul poprit, care se caracterizeaza prin faptul ca tertul este dator fata de debitorul urmarit. Cel de-al treilea raport juridic care rezulta dintr-o poprire are un character particular, prin faptul ca el nu precede raportul executional, ci acesta ia nastere doar in cadrul procedurii de poprire, formandu-se deci in baza unui act procedural, sin u a unui act de drept substantial. Astfel, prin adresa de infiintare a popririi ia nastere raportul juridic de creanta dintre creditorul urmaritor si tertul poprit, prin care acesta din urma va trebui sa plateasca sumele datorate debitorului, in limitele acoperirii creantei pentru care s-a infiintat poprirea, direct in mainile creditorului urmaritor.

Cele trei raporturi juridice aratate mai sus reprezinta, in fapt, esenta unei proceduri de poprire, care nu poate exista decat in prezenta acestor trei raporturi juridice, fiind indifferent numarul de personae implicate in aceasta procedura ( care pot fi si doua sau chiar mai multe de trei ).

Privitor la executarea silita fiscala prin poprire, sunt supuse executarii silite prin aceasta procedura orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitoruli de catre terte personae sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. Daca sumele urmaribile reprezinta venituri si disponibilitati in valuta, bancile sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb afisat de acestea pentru ziua respective.

Legea fiscala excepteaza de la aplicarea prevederilor sale sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica realizate ca angajat, pensile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala care sunt supuse urmaririi numai in conditiile prevazute de Codul de procedura civila. Executarea silita fiscala prin poprire nu este supusa validarii.

Procedura de poprire asupra veniturilor debitorilor personae fizice sau personae juridice incepe printr-o adresa care va fi trimisa tertului poprit de catre organul de executare fiscal prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, impreuna cu o copie certificate de pe titlul executoriu, aceasta reprezentand de fapt actul prin care se infiinteaza poprirea asupra sumelor sau bunurilor datorate de tertul poprit debitorului fiscal.

Adresa de infiintare a popririi trebuie sa cuprinda:

 • denumirea si sediul organului de executare;
 • numarul si data emiterii;
 • denumirea si sediul sau numele, prenumele si domiciliul tertului poprit;
 • temeiul legal al executarii silite prin poprire;
 • datele de identificare a debitorului;
 • numarul si data titlului executoriu, precum si organul emitent;
 • natura creantei fiscale;
 • cuantumul creantei fiscale pentru care s-a infiintat poprirea, cand acesta este mai mic decat cel evidentiat in titlul executoriu, ca urmare a stingerii partiale a debitului;
 • contul in care urmeaza a se vira suma retinuta;
 • semnatura si stampila organului de executare.

In lipsa oricaruia dintre elementele aratate mai sus, care sunt absolute necesare pentru legarea raportului juridic de poprire, adresa de poprire este informa, motiv pentru care aceasta nu poate fi executata de tertul poprit.

Efectul acestei adrese va fi cel de indisponibilizare, tertul poprit avand interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, acestea declarandu-se poprite in masura necesara pentru realizarea creantei fiscale ce se executa. Despre infiintarea popririi va trebui instiintat si debitorul. Daca anterior acesteia a fost infiintata poprirea asiguratorie, aceasta devine executorie prin comunicarea copiei certificate de pe titlul executoriu facuta tertului poprit si instiintarea debitorului despre aceasta.

Poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. In acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi.

Dupa infiintarea popririi, tertul poprit are urmatoarele obligatii:

 1. sa plateasca, imediat sau dupa data la care creanta devine exigibila, organului fiscal, suma retinuta si cuvenita, in contul indicat de organul de executare;
 2. sa indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, instiintand despre aceasta organul de executare.

El este raspunzator de orice plati effectuate impotriva dispozitiilor de indisponibilizare cuprinse in adresa de infiintare a popririi, orice astfel de plata nefiind opozabila creditorului fiscal, care poate obtine obligarea tertului la plata creantei fiscale. Daca tertul poprit instiinteaza organul de executare ca nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit sau nu respecta reglementarile legale privind poprirea,precum si in cazul in care invoca alte neregularitati in legatura cu drepturile si obligatiile partilor privind infiintarea popririi, organul de executare ori a alta parte interesata se poate adresa cu o cerere catre instanta judecatoreasca de executare in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, care urmeaza ca pe baza probelor administrate sa se pronunte de urgenta si cu precadere asupra mentinerii sau desfiintarii popririi.

Daca instanta s-a pronuntat prin hotarare pentru mentinerea popririi, aceasta va constitui titlu executoriu, iar organul de executare poate incepe executarea silita a tertului poprit in conditiile prevazute de Codel de procedura fiscala.

Procedura fiscala are prevederi exprese si in ceea ce priveste poprirea asupra conturilor bancare. Astfel, pentru stingerea creantelor fiscale prin poprire asupra conturilor bancare, odata cu comunicarea somatiei si a titlului executoriu facuta debitorului, o copie certificate de pe acest titlu va fi comunicata bancii la care se afla deschis contul debitorului. Despre aceasta masura va fi instiintat si debitorul.

De la data sesizarii bancii, sumele existente, precum si cele viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile in lei si in valuta sunt indisponibilizate, in masura in care este necesar, pentru achitarea sumei datorate. Din momentul indisponibilizarii, respective de la data si ora primirii adresei de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, bancile nu vor mai putea proceda la decontarea documentelor de plata primate, respective la debitarea conturilor debitorilor, sin u vor putea accepta alte plati din conturile acestora pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale.

Organul de executare fiscala poate infiinta poprire asupra mai multor conturi bancare sau asupra mai multor terti popriti, daca debitorul are conturi deschise la mai multe banci. In cazul in care debitorul face plata in termenul prevazut in somatie, organul de executare este obligat sa instiinteze bancile de indata, in scris, pentru sistarea totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor si retinerilor.

Daca debitorul a platit, iar organul de executare fiscala nu si-a indeplinit obligatia legala de a instiinta banca, aceasta din urma este obligate sa procedeze in continuare la realizarea popririi, caz in care consideram ca debitorul se poate intoarce pentru eventualele prejudicii suferite impotriva organului de executare fiscala datorita caruia s-a ajuns la aceasta situatie.

Atunci cand titlurile executorii nu pot fi onorate in aceeasi zi, bancile vor urmari executarea acestora din incasarile zilnice realizate in contul debitorului.

In situatia in care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai multi creditori, tertul poprit ii va anunta in scris despre aceasta pe toti creditorii si va proceda la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinta prevazute in procedura fiscala art. 166.

BIBLIOGRAFIE

 1. FLORESCU, Dumitru A.P., COMAN Paul, BALASA Gabriel, "Fiscalitatea in Romania”, Editura All Beck, Bucuresti,2005, pag. 458-461;
 2. GLIGA Ioan, "Drept financiar public”, Editura All, Bucuresti, 1994, pag. 166-169;
 3. VINTILA, Georgeta, CALIN, Magdalena, VINTILA, Nicoleta, "Fiscalitate”, Editura Economica, Bucuresti, 2002, pag. 88-90;
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati