| |
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA Facultati de drept
Cariera
Burse Concursuri Lucrari Ora de practica Fun
negocierea_si_medierea_disputelor.docx
23 descarcari
Referat - Negocierea si medierea disputelor
Factorii care influenteaza disputa sunt urmatorii:partile, rolurile fiecarei parti, caracteristicile fizice si psihosociale ale partilor,caracteristicile mediului si conjucturii,numarul partilor din disputa,tipul si sistemul de relatii dintre parti, nevoile si interesele personale si de grup,resursele necesare , nivelul de interes,istoricul disputei si momentul.

Discutii similare pe forum

Negocierea capitolui salarizare din CCM - scris de vasianp - 1 raspunsuri
Sunt in situatia de a negocia salarizarea pe 2014-2015 si vreau sa stiu care din legislatia de mai jos primeaza in negociere: 1. Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014 2.CCM pe ramura publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 11 din 25/11/2010 Înregistrat la ministerul muncii, familiei ?i protec?iei sociale, sub nr. 520 din 10 noiembrie 2010,cu valabilitate de aplicare 2010-2014
Medierea in Romania - scris de mediator Mustateanu - 0 raspunsuri
Cabinet de mediator – Partajul in urma divortului Poate fi un cabinet de mediator locul in care un partaj in urma divortului sa fie mai avantajos fostilor soti decat instanta de judecata ? As incepe discutia despre partaj cu avantajul real oferit de restituirea taxei de timbru de catre instanta in cazul in care partajul a fost incheiat la mediator, ceea ce nu este de neglijat in ecuatia discutiei noastre. Dincolo de asta as vrea sa va reamintesc faptul ca mediatorul lucreaza cu materialul cl...
Medierea in lipsa? - scris de Silviu - 1 raspunsuri
Speta: Divort. Domiciliul paratului este necunoscut. Cum facem cu privire la informarea despre mediere? Dar daca domiciliul paratului este cunoscut, dar in strainatate? Multumesc
Medierea este obligatorie? - scris de tru76 - 1 raspunsuri
Un prieten mi-a spus ca incepand cu data de 1 octombrie, in orice proces civil va fi obligatorie medierea. Care este actul/legea care prevede acest lucru? Multumesc!
Medierea conflictelor-profesia de mediator - scris de AvoNet - 3 raspunsuri
Voi ce parere aveti despre mediere in Romania?

Partile implícate in acest conflict sunt Capra , iedul cel mic , Lupu.  Victimele sunt  cei doi iezi cel mare si cel mijlociu, Lupul este faptuitorul , partea afectata este Capra care , ramane fara doi copii  si mai este si vaduva.

Caracteristicile : Fizic agresorul este mai puternic  si mai de temut (Lupul) deoarece  el este mai destept de cat  victímele  , cand acesta vede ca se indoiesc de vocea lui , merge isi drege putin vocea o face mai suptire precum a caprei.  Partea afectata este razbunatoare isi Doreste sa faca dreptate ,  doar prin metode proprii .

Caracteristicile mediului si conjucturii: Disputa dintre cele doua parti se desfasoara la o groapa din apropierea casei acesteia  partea afectata fiind  (Capra).

Numarul Partilor din disputa : In  disputa sunt angajate doua  parti (Capra si Lupul)

Tipul  si sistemul de relatii dintre parti:  Partile sunt prin alianta rude  deoarece Lupul ii este nas dar acesta  o uraste  este un ticalos si un mangosit  . Acesta o cam deranja pe Capra deoarece o considera o  persoana care nu sta la casa ei , si de aceea si Capra il ura pentru ca nu se inteleg de cand se cunosc pentru ca mereu ii facea  ochi dulci si incerca sa o jigneasca   mereu . Pentru aceasta ea jura sa se razbune si  iedul mai mic ii spune " Of mamuca,of! Mai bine taci si lasa-l in plata lui Dumnezeu ¡ Ca stii ca este o vorba : " Nici pe dracu   sa-l vezi, da ‘ nici cruce sa-ti faci! " dar ea spune " Pana la Dumnezeu , sfintii iti eu sufletu’.

Nivelul de interes : Nivelul de interes al partii este razbunarea pe  faptuitor indiferent de ce sar intampla dupa  fara sa tina cont de legile lui Dumnezeu. Iar Lupu  avut ca interes sa isi satisfaca poftele manacndu-i pe cei doi iezi.

Nivelul relativ de  putere al fiecarei parti: Cea mai puternica din cei doi este Capara deoarece ea are puterea de a se razbuna pe acesta iar el nu  deoarece este faptuitoru si trebuie sa suporte consecintele faptelor sale.

Disponibilitatea partilor de a investí resurse :Capra are dponibilitatea sa rezolve acest  conflict printr-o razbunare  si  se pregateste cu un praznic si se  apuca sa gatesteasca  de tóate, sarmale, face plachie, face alivenci, face pasca cu smantana si cu oua si fel de fel de bucate.

Istoricul disputei si momentul (etapa din viata disputei): Totul incepe atunci cand Capra pleaca in padure dupa ceva de mancare si isi lasa iezii singuri si totusi ii avertizeaza dar cei doi iezi cel mare si cel mijlociu ajung sa nu asculte de aceasta si nici de iedul cel mai mic care ii avertizeaza.

Cand se intoarece aceasta din padure vede nenorocirea si promite sa se razbune pe lup in cel mai urat mod si se apuca si pregateste o groapa in apropierea casei sale  o umple cu jaratec o acopera cu ceva si acolo pregateste totul pentru praznicul facut pentru copiii ei dar singurul invitat este lupul .Se duce dupa el prin padure si il  gaseste intr-o prapastie intunecata  si acesta o saluta , si o intreaba ce vant o aduce pe acolo, ea ii spune lupului ca a fost cineva pe acasa la ea in lipsa sa si ia omorat doi copilasi  . El se face ca nu stie nimic si ii ofera condoleantele si da vina pe urs ca iar fi omorat el copiii.Din vorba in vorba ajung acasa,  si il pofteste pe acesta la masa  luand scaunelul de ceara si punandu-l deasupra groapei cu pricina.Acesta incepe sa manance cei pune Capra  sa manance , dar mancarea ii merge intreaga pe gat de flamand ce era .Si cum ospata el a si cazut in acea groapa .Iar Capra ii spune in felul urmator:  Ei, ei ! Acum scoate, lupule , ce-ai mancat ! Cu capra ti-ai pus in card ? Capra ti-a venit de hac ! . lupul  spune  ca arde sa il salveze sa il scoata de acolo .Capra spune ca ar trebui sa ii fi fost mila de copiii e si sa  nu-i fi mancat . Se razbuna pe el spunand in felul urmator:   Ba nu, cumatre; c-asa mi-a ars si mie inima dupa iezisorii mei ! Lui Dumnezeu ii plac pui de cei  tineri; mie insa-mi plac si de isti mai batrani, numai sa fie bine fripti; stii, cole, sa treaca focul printr-insii. Dupa ce a aras bine Capra  lua impreuna cu fiul cel mic  o capita de fan s-au aruncat-o peste dansul, in groapa, ca sa se mai potoleasca focul. Apoi, la urma urmelor, napadira asupra lui si-i mai trantira in cap cu bolovani si cu ce-au apucat, pana-l omorara de tot. Si asa s-a pagubit saramana capra si de cei doi

Strategii de Solutionare a Disputei

1. strategii bazate pe putere – cele mai vechi si des folosite proceduri, in care partea cea mai puternica determina finalitatea

conflictului, folosind mijloace si metode agresive, fizice si psihice, violenta (ex. tip relativ cistig pierdere);

2. strategii bazate pe drept – proceduri si procese bazate pe drept scris sau cutumiar, norme si valori (rezolvarea conflictelor

in instantele de judecata, instante de arbitraj, etc.);

3. strategii bazate pe interes – proceduri si procese care urmaresc realizara reconcilierii, echilibrului si optimizarea relatiilor

dintre parti, bazate pe nevoi, interese, posibilitati, optiuni (ex. tip cistig-cistig, pierdere-cistig

relativ, cistig relative

Acest conflict se solutioneaza pe baza Strategiei bazate pe putere deoarece Capra aplica razbunarea asupra faptuitorului (Lupul) si aceasta castiga iar lupul pierde adica tip relativ castig pierdere .

Stiri pe aceasta tema

Avocatul Mugur Bogdan Mitroi, presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania: Luna august va aduce co-medierea, o modalitate mult mai eficienta de soluționare a disputelor
Presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, avocatul Mugur Bogdan Mitroi, a declarat la Sibiu, cu ocazia lansarii carții "Ghidului Mediatorului Profesionist. Mediere si Conflict", ca incepand din luna august instanțele de judecata din Romania vor deveni mult mai active in procesul obligatoriu de informare privind medierea, ceea ce va duce la aparitia co-medierii.
Negocierea in contractele de credit de retail
Negocierea in contractele de credit de retail este posibila doar daca este platit un comision, in caz contrar contractul interzicand negocierea, scrie, intr-o postare pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea, care citeaza o decizie recenta a Curtii de Apel Craiova.
NEGOCIEREA COLECTIVA – a fi sau a nu fi obligat sa negociezi ?
Am hotarat sa vorbim despre negocierile colective pentru ca o mare parte din companiile din Romania negociaza la acest moment contracte colective. Vom raspunde la intrebarea cea mai frecventa cu care ne-am confruntat in practica, respectiv: daca in calitate de angajator am obligatia sa negociez un contract colectiv de munca sau sa inchei un contract colectiv de munca?
Mediatorii trebuie sa fie mai dinamici, mai activi, sa se promoveze si sa convinga potentialii clienti de avantajele acestei solutii alternative de rezolvare a disputelor
Mediatorii trebuie sa fie mai dinamici, mai activi, sa se promoveze si sa convinga potentialii clienti de avantajele acestei solutii alternative de rezolvare a disputelor. Aceasta a fost principala concluzie a primei editii a evenimentului Forumul Medierii, organizat joi, 25 aprilie 2013, la Hotel Novotel, de Legal Magazin - revista profesiilor liberale, Clubmediatori.ro si BusinessMark. Printre partenerii media ai evenimentului s-a aflat si Avocatura.com.
Schimbari pentru chirias si dezvoltator in negocierea contractului de locatiune, aduse de prevederile noului Cod Civil
Anii 2012-2014 presupun, potrivit studiilor publicate de companiile de servicii in real estate, reinnoirea si renegocierea multor contracte de inchiriere pentru spatiile de birouri, acestea ajungand la maturitate. Spre exemplu, potrivit unui studiu publicat de departamentul de Evaluari si Consultanta din cadrul Colliers International Romania, se estimeaza ca peste 750.000 mp spatii de birouri ar putea deveni vacante in Bucuresti in aceasta perioada. Vorbim, insa, de un proces care ar putea pune ...
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati